Rijk van Nijmegen

Verbreding A50 probleem voor woningbouwplannen Ewijk

De A50 bij knooppunt Bankhoef, nabij Ewijk
© Albert Wilkens
BEUNINGEN - Inwoners van Ewijk ervaren de laatste jaren meer geluidsoverlast van de snelweg A50. Dat zegt fractievoorzitter Dave Preijers van het CDA, die zelf ook in Ewijk woont. Hij verwacht dat de plannen voor verbreding van de snelweg tot nog meer overlast en luchtverontreiniging zal leiden.
Preijers heeft dit probleem onlangs aangekaart in de raadscommissie Ruimte van de gemeenteraad van Beuningen. Wethouder Pascal Cobussen erkende in de commissie dat de verbreding van de A50 mogelijk consequenties heeft. "Deze verbreding kan leiden tot een beperking van de woningbouw", zo verklaarde de wethouder.

Nieuwe rekenmethode

Wethouder Cobussen wijst er op dat Rijkswaterstaat de beheerder is van de rijkswegen, zo ook van de A50 en A73 die door de gemeente Beuningen lopen. Zij monitoren volgens Cobussen of de A50 eventueel te veel geluid produceert.
"Dat gebeurt aan de hand van een zogenaamde geluidsbelastingkaart. Zo kan men zien of het lawaai boven een bepaalde grens uitkomt. De meest recente kaart komt uit 2021, aan de hand van verkeersdata uit 2019. Er is echter een nieuwe rekenmethode toegepast, waardoor de cijfers niet zijn te vergelijken met de eerdere gegevens uit 2016," zo sprak de wethouder.

Extra geluidshinder onduidelijk

Cobussen benadrukte dat de gemeente Beuningen zelf geen geluidsmetingen rondom de A50 uitvoert. Indien de inwoners toenemende geluidshinder ervaren, dan moeten ze dat melden bij Rijkswaterstaat. Of er daadwerkelijk meer geluidshinder is, dat weten we dus niet, aldus Cobussen.
Preijers: "Is het college bereid om met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in overleg te gaan om met maatregelen te komen om de geluidsproblemen op te lossen?" De CDA-leidsman heeft hierover al schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Hogere geluidswanden

Cobussen zei dat hij inmiddels een brief heeft gestuurd naar Rijkswaterstaat, met het voorstel om te gaan samenwerken en zo tot een oplossing te komen. Hij constateert dat de ene minister de snelweg wil verbreden, terwijl een andere minister veel woningbouw wil. Volgens Cobussen "gaat dat ergens knellen".
Wethouder Cobussen denkt dat hogere geluidswerende voorzieningen bij de A50, ter hoogte van de woningbouw in Ewijk-West, een oplossing kan bieden. Hij wil daarover graag in gesprek met Rijkswaterstaat, maar heeft van hen nog geen reactie gehad. "Maar wij zitten er bovenop."
De snelweg A50 kent rondom knooppunt Ewijk vaak verkeersfiles. Daarom zijn er nu plannen om deze weg te verbreden.