Nieuws

De Graafschap kan voor de vijfde keer via de nacompetitie promoveren naar de eredivisie

De Graafschap kan vanmiddag voor de vijfde keer in de clubhistorie via de nacompetitie promoveren naar de eredivisie.
DOETINCHEM - De Graafschap kan vanmiddag voor de vijfde keer in de clubhistorie via de nacompetitie promoveren naar de eredivisie.
Daarvoor moeten de Doetinchemmers in Volendam afrekenen met de plaatselijke FC.
Vier keer eerder lukte het de Doetinchemmers dus om via de nacompetitie op het hoogste voetbalniveau van Nederland terecht te komen. Om alvast in de stemming te komen voor de vijfde promotie, een overzichtje van de eerdere successen.

1973

De Graafschap speelt een wedstrijd in Zwolle tegen PEC. Het is de allesbeslissende partij in de nacompetitie. Zo'n 8000 fans uit de Achterhoek reizen af naar Overijssel om het duel bij te wonen. En ze beleven een hele mooie dag. De Graafschap wint met 4-2 in Zwolle. Terug in Doetinchem vindt een groot volksfeest plaats. Voor het eerst in de historie gaan de Superboeren naar de eredivisie.

1981

Na vier seizoenen in de eredivisie degradeert De Graafschap in 1977. Daarna volgen een paar anonieme jaargangen in de eerste divisie. In 1981 belandt de club weer in de nacompetitie. Tegenstander in de beslissende wedstrijd is FC Den Bosch. Er wordt met 2-0 gewonnen door twee treffers van Boudewijn de Geer. Na het laatste fluitsignaal ontstaat een groot feest, maar het avontuur in de eredivisie is van korte duur. In 1982 wordt alweer gedegradeerd.

1995

De Graafschap kent een uitstekend seizoen in de eerste divisie, maar loopt de titel net mis. Kampioen wordt Fortuna Sittard met 51 punten. De Doetinchemmers komen tot 50 punten. In de nacompetitie komt het uiteindelijk allemaal toch nog goed. De Graafschap eindigt eerste in een competitie met Den Haag, Heracles en MVV en promoveert alsnog.

2004

Als zesde eindigt De Graafschap in de competitie, op tien punten achterstand van kampioen FC Den Bosch. In de nacompetitie start de Doetinchemse ploeg teleurstellend. De eerste drie wedstrijden leveren slechts vier punten op, waarna promotie uit beeld lijkt. De laatste drie duels worden allemaal gewonnen: Heracles Almelo (2-0), FC Volendam (4-0) en Excelsior (3-2). Door deze eindsprint wordt de eredivisie alsnog bereikt. Michael van der Kruis is de grote man aan de kant van De Graafschap, hij kopt in de wedstrijd tegen Excelsior in Rotterdam in de laatste minuut de winnende goal binnen.

2015?

De Graafschap speelt een heel wisselvallig seizoen en plaatst zich pas op het laatste moment voor de play-offs. Met meer geluk dan wijsheid wordt in de eerste ronde gewonnen van Almere City FC. In de tweede ronde wordt Go Ahead Eagles knap verslagen. In de finaleronde is FC Volendam de tegenstander. De eerste wedstrijd in Doetinchem eindigde donderdag in 0-0. Vanmiddag is dus de return. En die is live te volgen via Radio Gelderland, vanaf 12.00 uur.
Zon. va 12u LIVE op Radio Gelderland @fcvolendam - @degraafschap. Bij promotie #huldiging LIVE op TV Gelderland 18u pic.twitter.com/uayrnbyrNj
— Omroep Gelderland (@OmroepGLD)