Nieuws

Geen geld voor de bouw van dorpshuis; dus steekt Mariënvelde zelf de handen uit de mouwen

MARIENVELDE - Elk vrij uurtje stoppen de inwoners van Mariënvelde, in de Achterhoek, in de bouw van hun eigen Brede Maatschappelijke Voorziening. Inmiddels zitten er al bijna 7000 vrijwilligersuren in het gebouw. De één schildert, de ander hangt lampen op en een derde is bezig om het gebouw aan te sluiten op de riolering.
In het gebouw komen verschillende verenigingen, dagbesteding, maar ook zorgvoorzieningen. 'We krijgen zelfs een huisarts, die hebben we nooit gehad', zegt Edith Bokkers van de Stichting BMV.

Band inwoners sterker door bouw

De middenstand is verdwenen in het Achterhoekse dorp en om het dorp leefbaar te houden moest er iets gebeuren. De bouw van de BMV was de oplossing. 'Om de bouw financieel rond te krijgen, hadden we natuurlijk subsidies nodig', zegt projectmanager Freek Jansen. 'Wij hebben een plan ingediend bij de gemeente Oost Gelre waarin we zelfs een besparing hebben verwerkt. Een besparing van 400.000 euro. Uren die we kunnen terugverdienen door het zelf te bouwen. En daar zijn we druk mee bezig'.
En al die vrijwilligers die meehelpen vormen inmiddels een hecht team. 'De eerlijkheid gebied me te zeggen dat de band nu sterker is tussen de inwoners', zegt Edith Bokkers. 'De vooroordelen die we soms hadden over mensen zijn helemaal weggenomen. Eerder dacht je bijvoorbeeld dat iemand toch niet wilde komen helpen, maar als je iemand gewoon vraagt, blijkt de waarheid toch anders en staan ze niet één dag, maar de hele week te helpen'.
De betrokkenheid van de inwoners is groot. Je hoeft maar door het gebouw te lopen waar tientallen mensen bezig zijn en te vragen waarom doe je dit. Het antwoord is dan: 'voor de gemeenschap'.

Voorbeeld voor andere dorpen

Het initiatief is een voorbeeld voor andere dorpen. Freek Jansen, projectmanager, gaat geregeld naar andere gemeenten om het verhaal over zijn dorp te vertellen. 'En dat is echt niet alleen in de Achterhoek hoor, ik ga echt de provinciegrens over'. Maar of andere dorpen het ook zouden kunnen is de vraag. 'We hebben hier echt een klein dorp, de samenwerking gaat heel erg goed omdat je elkaar goed kent. Ik denk dat het in grote dorpen moeilijk wordt. Ik ben benieuwd of ze dit na kunnen doen', zegt Nico klein Goldewijk. Hij is aannemer, maar de bouw van de BMV doet hij vrijwillig.
Inmiddels begint het er al aardig op te lijken, maar de komende zomer moeten de vrijwilligers nog even doorwerken. De opening van het gebouw staat namelijk gepland voor 30 september.