Arnhem en omstreken

Waarom redde een wolfwerend raster de schapen van Ellen en Serge niet?

Ellen wordt moedeloos van de ellende.
© Omroep Gelderland
RENKUM - Schapenhouders Ellen en Serge van der Zweep uit Heteren weten het even niet meer. Ondanks hun raster zitten zij nu met 21 dode schapen na aanvallen van de wolf. Hun kudde viel al eerder ten prooi aan de wolf. Hierop ondernamen ze actie. Ze verdiepten zich in het wolfwerende raster en volgden zelfs een cursus.
"We hebben voor duizenden euro's een raster neergezet die precies voldoet aan de richtlijnen van de provincie", legt Serge uit. Hij heeft gedaan wat hij kon om de wolf buiten te houden. "We hebben een systeem met vijf draden op een hoogte van 20, 40, 60, 90 en 120 centimeter. Op de draden moet minsten 4000 volt stroom staan. Wij hebben er 6000 opgezet. Daarbij staat er nog een heining achter."
Volgens Serge is de wolf er met een flinke sprong overheen gekomen. "We zijn alles nagelopen, maar we zien nergens sporen dat hij eronder kroop. Ook zien we geen vacht in de draden." Op sommige plekken ligt de grond achter de heining wat hoger. Maar dat verklaart alleen hoe de wolf erin gesprongen is, niet hoe hij er weer terug uitkwam. "Hij kan er niet onderdoor zonder een klap stroom te krijgen. Hij moet echt flink kunnen springen."
Bekijk de video over de aanval:
Ellen en Serge verliezen tientallen schapen

Werken rasters wel?

Rick van Malssen uit Elburg is ecoloog. Hij heeft in Zweden tientallen wolfwerende rasters geplaatst. Ook in Nederland heeft hij tien rasters geplaatst op vrijwillige basis rasters. En hij wil graag nog meer mensen helpen met de rasters. "Daar is nog geen wolf overheen gekomen", zegt hij. "Ik weet zeker dat het werkt. Dat blijkt ook uit onderzoek."
Malssen heeft de beelden uit Renkum gezien. "Ik ben er niet zelf geweest. Dus ik kan het niet met honderd procent zekerheid beoordelen. Mogelijk zit het draad niet goed in de isolatoren, waardoor er niet op ieder punt evenveel stroom staat. Maar dat weet ik dus niet zeker."
Volgens Malssen kunnen de wolfwerende rasters wel degelijk goed werken, maar ligt het probleem ergens anders. "Zodra ergens een dier doodgebeten wordt, komt BIJ12 langs om te onderzoeken welk dier het dan gedaan heeft. Hierbij wordt nooit naar de afrastering gekeken. Terwijl dat prima zou kunnen."
Hij vervolgt: "Een controle zou dierenhouders helpen om hun vee in de toekomst nog beter te beschermen. Nog beter zou zijn om de heiningen van tevoren te controleren. Bijvoorbeeld via een keurmerk. BIJ12 zou dat prima kunnen doen. Er wordt tenslotte subsidie voor gevraagd, dus waarom zou er geen keurmerk voor de rasters zijn?"
Maar wolven kunnen flink springen en graven. Kunnen ze dan echt nooit door een raster heen? "Ze klimmen wel eens en hoog springen kunnen ze zeker. Ik sluit niet honderd procent uit dat een wolf toch over de heining heen kan, alleen heb ik het nog niet meegemaakt."

Nachtkraal en honden

Daar hebben Serge en Ellen van der Zweep op dit moment weinig aan. Zij krijgen er hun schapen niet mee terug. Ellen benadrukt dat ze helemaal niet tegen de komst van de wolf zijn en dat ze ook over andere wolfwerende maatregelen hebben nagedacht.
"Een nachtkraal kan in theorie. Maar we hebben op acht plekken schapen. Dat zou betekenen dat we die naar binnen en buiten moeten halen. Daarbij moet je ze ook extra voeren en water geven. En ze droppen veel mest wat extra schoonmaakwerk geeft. Ook wolfwerende honden zijn een mogelijkheid, al horen we van schapenhouders in Frankrijk dat dat ook niet waterdicht is. Een hond heeft een mens nodig voor sturing. Ook voelt het niet goed om zo'n dier in de koude winter buiten te laten."
"Daarbij hebben we twaalf kuddes", vult Serge aan. "Dan zouden we 24 honden moeten aanschaffen." Serge en Ellen worden er moedeloos van. "In wolvengebied heeft de schapenhouder geen toekomst", verzucht Serge.
Volgens BIJ12 worden de rasters wel gecontroleerd als zij een doodgebeten dier onderzoeken. Daarnaast heeft BIJ12 aanbevelingen online over de eisen aan rasters om wolven te weren.
De aanbevelingen zijn hier te vinden.