Gelderse Vallei

Eén jaar na boerenprotest in Stroe: 'Kabinet is lamgeslagen'

De boeren protesteerden massaal in Stroe.
© Omroep Gelderland
STROE - Precies een jaar geleden stonden er 60.000 mensen en 20.000 trekkers in Stroe. Daar protesteerden zij tegen de stikstofplannen van het kabinet. Nu, een jaar later, kijkt Agractie-voorman Bart Kemp uit Ede terug op die dag. "De acties hebben absoluut zin gehad. De politiek is zich door die acties achter de oren gaan krabben."
Die dag, op 22 juni 2022, trok een groot deel van boerend Nederland naar Stroe. "Dat was een belangrijke dag", zegt Kemp. "Daarna volgde een stroom van protesten en dat hield maandenlang aan. We hebben geprobeerd duidelijk te maken dat het beleid moest veranderen."
En dat is volgens Kemp gelukt. "Remkes kwam, er volgden vele gesprekken en er kwam een omwenteling in de politiek. De BBB werd groot en dat zorgde voor nieuwe coalities in alle provincies. Daardoor zijn we nu in een periode dat het kabinet lamgeslagen is", vervolgt de schapenboer. "De uitvoerbaarheid van de plannen in de provincie is bijna onmogelijk. Ja, er kunnen wel maatregelen komen, maar dan wel met draagvlak onder de boeren. En de pijnlijkste punten van destijds zijn uit zicht op dit moment."

'Vlaggen op de kop'

Wat dat betreft hebben de protesten dus echt zin gehad, zegt de voorman van Agractie. "We hebben laten zien hoeveel weerstand er was tegen het beleid van het kabinet en hoe breed dat gedragen werd. Ook onder burgers. We hebben heel veel vlaggen op de kop gezien en niet alleen die ene dag in Stroe. Dat is een hele tijd doorgegaan."
Daarnaast ziet hij dat pijnlijke maatregelen op dit moment niet genomen worden door de politiek. "Die voorgenomen, pijnlijke, maatregelen, staan op dit moment stil. Dat is wat ons betreft niet negatief. Laat dat nog maar even stilstaan."
Bart Kemp tijdens een bijeenkomst van Agractie.
© ANP
Hoewel er ook nog geen oplossing is in de stikstofcrisis, is de boer wel positief. "We zijn nog steeds in gesprek met de politiek en ministers om te kijken hoe we tot een oplossing kunnen komen, met draagvlak onder de boeren. We houden nog altijd een vinger aan de pols."

Nieuwe protesten?

Deze week klapte het Landbouwakkoord. Dat draaide om gesprekken tussen het kabinet en verschillende organisaties om besluiten te nemen over de toekomst van de boerensector in het land. Het betekent dat de boeren niet meer om tafel zitten met het kabinet over de maatregelen. Dat wil niet meteen zeggen dat er nieuwe protesten komen, meent Kemp. "Ik kan het niet voorspellen. Want als het sentiment er is, kan het zomaar in een stroomversnelling komen. Maar ik zie dat niet gebeuren."