Arnhem en omstreken

Stikstofaanpak gaat 'zeker 10 miljard kosten', zegt de provincie

Huis der Provincie.
© Provincie Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland denkt zeker 10 miljard euro nodig te hebben voor de aanpak van de stikstofproblemen en de toekomst van het landelijk gebied. “Dat is een eerste inschatting, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat we er dan zijn”, zegt gedeputeerde Harold Zoet.
Zoet is sinds deze week de stikstofman van de provincie. “Als ik hoor dat Zuid-Holland negen miljard nodig heeft, dan gaan wij daar ruim overheen", aldus Zoet.
Volgens de gedeputeerde is de opgave in Gelderland enorm. "We hebben het grootste natuurgebied van Nederland. We willen de boeren perspectief bieden, we willen de natuurkwaliteit verbeteren, dan hebben we minimaal tien miljard nodig."

'Dit is gewoon niet toereikend'

Het kabinet heeft voor alle provincies in totaal 24 miljard nodig. Gelderland heeft daar alleen dus al 10 miljard van nodig. "We zien een kabinet dat heel ambitieus is, maar die 24 miljard is gewoon niet toereikend voor alles wat er moet gebeuren", reageert Zoet.
De provincie stuurt woensdag een aantal plannen naar het ministerie. Die zijn veel minder gedetailleerd dan het kabinet wil, maar volgens de provincie ontbreekt daarvoor nog cruciale informatie zoals een goed perspectief voor boeren. "En dan bedoelen we ook echt een reëel perspectief", aldus Zoet.