Gelderse Vallei / Achterhoek

Boeren na val kabinet: 'Alles blijft onzeker'

Wim Brouwer.
© Omroep Gelderland
BARNEVELD - Gelderse boeren zitten in nieuwe onzekerheid na de val van het kabinet. Het is namelijk nog maar de vraag hoe het nu verder moet met alle plannen voor het platteland, waaronder de stikstofcrisis. "De stilstand duurt voort", reageert Michiel Woestenenk van het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt teleurgesteld. Wim Brouwer van LTO Gelderse Vallei: "Het gaat écht nog wel even duren voor we weer weten welke kant het op gaat."
In eerste instant reageerden verschillende boerenorganisaties positief op het nieuws dat het kabinet Rutte IV opstapte, maar nu het stof is neergedaald, blijft vooral de vraag over toekomstperspectief en visie boven de markt hangen.
"Dit was niet ons kabinet", vertelt Woestenenk. "Met hen kwamen we niet verder. We zijn op zoek naar die stip op de horizon, maar nu het kabinet gevallen is, komen er eerst nieuwe verkiezingen. Voordat er een nieuw kabinet is, ben je misschien wel een jaar verder en dan moeten de plannen nog gemaakt worden. Tot die tijd zit je in de onzekerheid en kun je niet verder kijken. Alles ligt stil."
"Bij de val van het kabinet denk je in eerste plaats wellicht: 'dat is de oplossing'", zegt Wim Brouwer. "Maar dat is vooralsnog helemaal niet zo. De onzekerheid duurt voort. Het is maar de vraag of het huidige kabinet nog dingen op gaat pakken. Zo wachten we nog op een regeling voor blijvers die willen innoveren, extensiveren (minder dieren per hectare) of verplaatsen. Gaat die regeling op korte termijn nog open?" De uitkoopregeling voor piekbelasters, waarvan er 1800 in Gelderland zitten, is al wél geopend.

Controversieel

En dat steekt de boerenorganisaties. "Keer op keer hebben we gezegd dat we de regelingen tegelijk open wilden hebben en nu worden ze mogelijk op de lange termijn gezet omdat het kabinet gevallen is. De Tweede Kamer moet het onderwerp stikstof nog controversieel verklaren, maar het zou mij niet verbazen als dat snel gaat gebeuren", zegt Brouwer.
"Met alleen de stoppersregeling die geopend is, lijkt het net alsof dat de enige optie is die er bestaat", vindt Woestenenk. "En dat terwijl er genoeg jonge boeren zijn die wél door willen, met innovatie bijvoorbeeld. Maar daar gaat het nu niet over."
Ook de provincie Gelderland maakt zich zorgen, zegt provinciebestuurder Harold Zoet. "Het helpt het platteland niet dat het kabinet is gevallen. Je weet niet wat de toekomst gaat zijn en met welke snelheid we dingen kunnen doorzetten." De provincie wil dat de regelingen voor innovatie, extensivering en verplaatsing in september gewoon open gaan. "Daar lobbyen we voor."

'Bottom-up'

Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt hoopt dat er snel weer een kabinet komt. "We hebben heel hard een nieuw kabinet nodig om nieuwe plannen te maken." Woestenenk voegt daar wel gelijk aan toe dat het contact met de provincie goed is, en ze hopelijk met hen wél visie kunnen ontwikkelen. Voor het nieuwe kabinet heeft hij nog een tip: werk 'bottom-up'. Er is niks raarder dan dat je dingen wordt opgelegd. Dus ga met ons in overleg."
Wim Brouwer van LTO zegt dat de sector écht snakt naar duidelijkheid. "We zitten al vier en een half jaar in onzekerheid. Dat moet niet veel langer gaan duren." Beide partijen hopen overigens op een kabinet dat de boeren wel gunstiger gezind is. "Het huidige kabinet, is zeker niet ons kabinet geweest", besluit Brouwer.