Gelderland

Biertje gaat nog duurder worden: 'Dit gaan mensen wel merken'

Lokale brouwerijen krijgen met steeds hogere kosten te maken
© ANP
ARNHEM - Het kabinet wil dat de accijns op alcoholhoudende dranken met 16 procent omhoog gaat. Dat staat in de plannen die bekend werden gemaakt tijdens prinsjesdag. De voorgenomen verhoging is vooral bedoeld om meer inkomsten te genereren voor het bestrijden van armoede in Nederland. Ook wil het kabinet het gebruik van alcohol om gezondheidsredenen ontmoedigen. Lokale brouwers zijn niet blij met de plannen, die voor hen wéér extra kosten betekenen.
"We hebben al te maken gehad met hogere energiekosten, hogere grondstofkosten en nu ook nog een hogere accijns", vertelt Robbert Wortelboer van bierbrouwerij Chamavan uit Zutphen. "Dat gaan mensen wel merken aan de bierprijs, al kunnen we de verhoging niet volledig in de prijs doorberekenen." Wortelboer denkt niet dat mensen er minder om gaan drinken. "Misschien dat ze bewustere keuzes gaan maken, maar mensen willen nog steeds af en toe een biertje op het terras kunnen drinken", zegt hij.

Buffer is op

Ook de Nijmeegse brouwerij de Hemel is teleurgesteld over de geplande accijnsverhoging. "Wij zijn vanzelfsprekend niet blij met de verhoging. Voor ons in de praktijk betekent dit wederom kostenstijgingen, na jaren waarin alles veel duurder is geworden aan de inkoopzijde, maar ook aan personeel, huur en energie."
Een direct gevaar is er nog niet voor de brouwerij, maar Thieu Hegger van brouwerij de Hemel maakt zich wel zorgen voor de toekomst. "We kunnen niet veel meer verteren. De winstgevendheid is minder en de buffer is allang op." Pessimistisch is Hegger zeker nog niet. "Ons business model is lokale productie en verkoop. Mensen zijn gelukkig bereid om voor een lokaal product wat extra's te betalen."

Kleine bedrijven zijn de dupe

Bij bierbrouwerij de Nevel in Nijmegen verwachten ze niet dat de accijnsverhoging tot grote problemen gaat leiden. "Ik verwacht wel dat de prijzen wat omhoog gaan, maar dat zal weinig effect hebben op onze", aldus de brouwerij. Wel vinden ze het jammer dat de maatregelen vooral een merkbaar effect hebben op de kleinere brouwerijen, terwijl de grote brouwerijen de accijnsverhoging makkelijker op kunnen vangen. Bij brouwerij Durs in Arnhem delen ze deze mening. "Dit soort acties zal de hele grote concerns weer in de kaart spelen en de midden- en kleinbedrijven zijn de dupe."
De consument kan dus rekenen op een duurder biertje, al is er daar ook een grens volgens de brouwers. "Wij gaan nu deels de prijzen doorberekenen aan de consument, maar de rek is ook daar wel een beetje uit. Er komt een punt dat de consument verdere verhoging niet accepteert", aldus Thieu Hegger.

Alcoholvrij alternatief

De geplande accijnsverhoging zorgt momenteel nog niet voor een aangepast assortiment, al houden sommige bierbrouwerijen hier voor de toekomst wel rekening mee. Zo is brouwerij Durs uit Arnhem aan het onderzoeken of ze met een buitenlandse partner een alcoholvrij alternatief kunnen maken. Brouwerij de Hemel geeft aan dat ze momenteel het vaste assortiment niet aanpassen, maar dat dit voor eventuele specials en nieuwe bieren wel van invloed kan zijn.
Voorlopig moeten de brouwerijen nog afwachten of de plannen van het kabinet goedgekeurd worden. Als dit het geval is zal de accijns per 1 april 2024 verhoogd worden.