Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Erik heeft twaalf dode schapen door blauwtong

Schapenfokker Erik van Norel.
© Omroep Gelderland
OOSTERWOLDE - In Gelderland is op minstens vijf plekken blauwtong vastgesteld. Dat meldt de NVWA. De ziekte is dodelijk voor schapen, maar mensen kunnen de ziekte niet krijgen. De laatste keer dat blauwtong in ons land voorkwam was in 2009.
Getroffen schapenhouderijen zitten onder meer in Wapenveld, Doornspijk, Hulshorst en Putten (twee locaties). Schapenhouders en -fokkers zijn verplicht zich te melden bij hun dierenarts als ze vermoeden dat hun dieren de ziekte hebben.

Het komt door de knut

Veroorzaker is de knut, een muggensoort. En dan een die besmet is met het blauwtongvirus. Zieke schapen hebben een blauwe tong, hoge koorts, lopen kreupel en hebben zweren in de bek.
Een van de gedupeerden is schapenfokker Erik van Norel uit Oosterwolde bij Elburg. "Bij mij zijn in een week tijd twaalf schapen doodgegaan", verzucht hij. "De longen waren volgelopen met vocht. Er was geen houden aan."
Ook andere dieren kunnen ziek worden door het virus, herkauwers zoals geiten, runderen, lama's en alpaca's. Honden en katten niet. En ook mensen kunnen geen blauwtong krijgen.
Bekijk de video over de blauwtong:
Blauwtong en geen vaccin, Erik heeft 12 dode schapen

LTO: Deze variant is verschrikkelijk

De ziekte verspreidt zich met een snelheid van tien kilometer per week, zegt voorzitter Saskia Duives van de vakgroep schapenhouderij van LTO. "Als er niet snel iets gebeurt, hebben we voor Kerstmis blauwtong in het hele land. Deze variant is verschrikkelijk. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft al dode schapen open gemaakt en het virus zat in de darmen en de maag."
Dierenarts in Ede Maarten Fokker heeft de eerste gevallen van zieke schapen inmiddels gezien. "Je kunt de knut met insecticiden te lijf gaan en met ontstekingsremmers en aan pijnbestrijding doen." Fokker acht het mogelijk dat de knut in Nederland huist en dat besmette knutten door transport vanuit Zuid-Europa hierheen zijn gekomen.
Schapenhouders hopen vooral op vorst en snel ook, zegt Duives van LTO. "De knut gaat dan dood. Voorlopig komt er geen vaccin, met corona duurde het ook enige tijd en deze ziekte is niet eens gevaarlijk voor mensen", zegt ze. "Je zult een farmaceut moeten vinden die een vaccin wil ontwikkelen."
Dit artikel is aangepast.
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.