Achterhoek

Gaat de Achterhoek er zo uitzien met alle veranderingen die op stapel staan?

Een impressie van de regio er uit zou kunnen zien.
© Aardkundig Fundamentalisme
ULFT - Boeren die stoppen, klimaatverandering, de bouw van meer woningen. De Achterhoek staat voor grote uitdagingen de komende jaren. Dat gaat gevolgen hebben voor hoe de regio eruit gaat zien. Maar hoe zorg je ervoor dat de Achterhoek wel zijn eigen identiteit behoudt? Om inspiratie op te doen heeft de regio advies gevraagd aan drie teams met ontwerpers en landschapsarchitecten.
De regio doet mee aan de Eo Wijersprijs. Dit is een landelijke prijsvraag waarin landschapontwerpers met vernieuwende ideeën komen. "Wij zoeken wat creativiteit, out off te box denken', zegt Emmeke Gosselink, wethouder van de gemeente Bronckhorst en regionaal voorzitter van de stuurgroep Ruimtelijk Perspectief Achterhoek. "We hebben ons daarom ingeschreven voor de Eo Wijersprijs. En als je ziet waar de teams mee komen, dan zitten daar echt denkrichtingen in waar we iets mee kunnen."

Nieuwe stad in de Achterhoek?

De plannen met de namen 'Operatie Landschap', 'Aardkundig Fundamentalisme' en 'Naoberschap met grensoverschrijdende blik' zijn allemaal heel anders, maar hebben ook overeenkomsten. 'Aardkundig Fundamentalisme' heeft een religie bedacht waarin we weer teruggaan naar het natuurlijkse systeem van watergangen en hoogte in het landschap. Zo denkt het team dat er tussen Winterswijk en Aalten een nieuwe stad gebouwd kan worden.
'Operatie Landschap' kijkt kleinschaliger. In hun project halen ze één onderwerp naar voren: boerenbedrijven die stoppen. Wat ga je doen met land dat dan vrijkomt en wie mag daar wat over zeggen? 'Naoberschap met grensoverschrijdende blik' kijkt onder andere naar de loop van de rivieren en beken, die zouden weer meer ruimte moeten krijgen.
In de volgende reportage zie je hun ideeën en denkrichtingen:
Is dit het platteland van de toekomst?

Nu d'ran

Deze week hebben de drie teams hun plannen gepresenteerd. Twee van de drie teams mogen uiteindelijk door naar de landelijke finale in Almere komende maand. De Achterhoek heeft nu nieuwe ideeën waar ze mee aan de slag kan. 'We hebben in de regio een grote woonopgave, maar geconcentreerde woonlocaties passen niet bij de Achterhoek", legt Gosselink uit.
"We zochten naar een ander concept met tegelijkertijd de andere opgaven - zoals droogte en de landbouwtransitie - op het netvlies. Met de resultaten van deze prijsvraag hebben we sterke troeven in handen om ons mooie landschap toekomstbestendig te maken." Het is nu wel aan de regio om de plannen van de teams niet in een bureaula neer te leggen waar ze kunnen verstoffen. "We moeten d'ran en we gaan hier zeker mee aan de slag."
[carousel:]
Naoberschap met grensoverschrijdende blik wil water de ruimte geven
© Naoberschap met grensoverschrijdende blik
Aardkundig fundamentalisme ziet zeker ruimte voor boeren
© Aardkundig fundamentalisme