Rivierengebied

Wethouder op pad langs scheve tegels met oog van minder validen

Willy van der Hoeven
© Omroep Gelderland
ELST - Scheve stoepen, entrees met heftige opstapjes, liften die bezet zijn door schoonmaakwagens. Het beter bereikbaar maken én houden van openbare gebouwen, winkels stoepen en parken voor minder validen is al jaren onderwerp van gesprek. Nog te vaak komt er van verbetering weinig terecht. In Elst gaat de wethouder daarom mee op 'scheve tegeltour'.
Willy van der Hoeven uit Elst rijdt in een elektrische rolstoel en soms met een rollator. Zij ondervindt dagelijks problemen. "Het kost veel moeite om van A naar B te gaan en een klein stukje naar de winkel te rollen. Ik kan vrij goed manoeuvreren, maar dit is niet te doen. Als dingen te hoog, te laag of scheef zijn, dan blijf je hangen. Toevallig is dat gisteren nog gebeurd. Toen moest iemand me uit die benarde positie redden."

'We willen het zelf doen'

Winkels vallen meestal mee, vertelt Van der Hoeven. "Mensen zijn vaak bereid om ruimte te maken. Maar het is meer moeilijk om ernaartoe te gaan." Dat geldt ook voor sommige huisartsen. "Er zijn praktijken die niet zelfstandig te bereiken te zijn. Dan moet je geholpen worden om de praktijk in te kunnen. Dat is niet wat we willen. We willen het zelf doen."
"In restaurants verwacht je een aangepast toilet. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend in Elst. En in openbare gebouwen gaat de lift soms naar de verkeerde kant open. Die komt dan tegen je rolstoel aan."
Daarom doet Van der Hoeven een beroep op de gemeente Overbetuwe. "Het is al zolang een probleem, de toegankelijkheid, slechte wegen. Maak het af."

'Ik ga met Willy mee'

Wethouder Chantal Teunissen neemt de kritiek serieus. "We gaan kijken op welke manier we aanpassingen kunnen toepassen. En ik ga met Willy mee om te zien tegen welke zaken we aanlopen."
"We hebben continu contact met de Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe en de Participatieraad. Dat laat zien dat we het samen willen oppakken. Ook de gemeenteraad vindt dit thema ongelooflijk belangrijk. We zijn bezig met een inclusieagenda, waarbij toegankelijkheid ook een erg belangrijk onderdeel zal zijn", benadrukt de wethouder.

Digitale toegankelijkheid

Ook digitale toegankelijkheid is van belang, weet Teunissen. "In onze gemeente is Lieke Derksen heel erg actief in de stichting Prokkel. Die zorgt ervoor dat mensen met een licht verstandelijke beperking of mensen met minder digitale vaardigheden echt heel erg goed de teksten van de gemeente kunnen lezen. Daar hebben we rekening mee gehouden bij onze nieuwe website."