Gelderse Vallei

Dit kenniscentrum bestaat alweer tien jaar: 'Actueler dan ooit'

Het Poultry Expertice Centre.
© Omroep Gelderland
BARNEVELD - Feest in Barneveld: het Poultry Expertise Centre (PEC) vierde donderdag haar 10-jarig bestaan. Met alle problematiek in de pluimveesector is het belang van het kenniscentrum actueler dan ooit, vinden de betrokkenen. "We werken hier aan de toekomst van de pluimveehouderij, want het is echt een mooie beroepsgroep."
"Het PEC is tien jaar geleden door de sector, de wetenschap en de overheid opgericht om met verschillende partijen in de pluimveesector samen te werken om nieuwe kennis te genereren, innovaties te ontwikkelen maar ook te zorgen dat er nieuwe aanwas komt in de sector, qua personeel en kennis", vertelt projectmanager Anne-Jo Smits trots. "De uitdagingen in de pluimveesector zijn groot, tien jaar geleden al, maar nu nog steeds."
"Er speelt van alles in de pluimveesector", vult businessmanager Eltjo Bethlehem aan. "Het meest voor de hand liggende is misschien de vogelgriepproblematiek. Maar denk ook aan het verminderen van uitstoot, zoals stikstof, fijnstof en geuremissie. Dat zijn dingen die op dit moment heel belangrijk zijn en waar we volop inzetten." Daar komt volgens Bethlehem bij dat de groeiende wereldbevolking ook invloed heeft. "Er is steeds meer behoefte is aan voedsel. Dat voedsel moet op een verantwoorde manier geproduceerd worden."

Problemen

Het PEC probeert in het oplossen van deze complexe problemen een rol te spelen. "Een bijzonder iets dat de afgelopen jaren is gelukt, is dat we verschillende technieken op het gebied van fijnstofvermindering hebben ingezet", legt Smits uit. "Vervolgens is er vanuit het ministerie ook een subsidieregeling gekomen waardoor het ook breed toegepast kon worden in de sector."
"Dat maakt je ook wel trots", reageert Bethlehem. "Maar soms mag het allemaal wel wat sneller gaan. Wet- en regelgeving zit ons soms in de weg. Als het bijvoorbeeld gaat om bijvoorbeeld praktijkonderzoek, kunnen we best snel resultaten boeken. Maar voordat we het kunnen uitrollen zijn we al snel veel verder."
Dit jaar kreeg het PEC zelfs koninklijke belangstelling. Eind augustus kwamen koning Willem-Alexander en Koningin Maxima kijken tijdens hun streekbezoek aan de Gelderse Vallei. "Het was heel leuk en bijzonder om het paar op bezoek te hebben", vertelt Smits. "Hiermee hebben we op een heel andere manier en aan andere doelgroepen kunnen laten zien wat we in de pluimveesector doen, waar we mee bezig zijn en wat er allemaal hier in de regio speelt.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op bezoek bij het PEC. Links Anne-Jo Smits in beeld. Rechts burgemeester Jacco van der Tak.
© Omroep Gelderland

Studenten

Het PEC is gevestigd op het terrein van het Aeres MBO in Barneveld. Dat is niet toevallig. Een doel van het PEC is om studenten te leren over de pluimveesector. "Er was in de tijd dat we begonnen heel veel vergrijzing", zegt Bethlehem. "Het idee was: 'als we niet oppassen, hebben we over een jaar of tien weinig expertise meer over'. Dat tij is gelukkige gekeerd. Er zijn weer genoeg jonge mensen die het vak in willen."
Ook voor de komende tien jaar staat er nog genoeg op de planning voor het PEC. "Emissiereductie is nog niet opgelost", zegt Smits. "Dus daar is er nog genoeg aan te doen. Maar denk ook aan een onderwerp als dierenwelzijn. We werken bijvoorbeeld aan een trailer om kuikens geconditioneerd te kunnen vervoeren. En op die manier blijven we doorwerken om te innoveren in de pluimveesector."
"We hebben allemaal hetzelfde doel", besluit Bethlehem. "We willen naar een duurzamer samenleving. Het liefst zo goed mogelijk."