Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Actie van Extinction Rebellion en Greenpeace bij Rabobank in Nijmegen

De actie van Extinction Rebellon in Nijmegen.
© Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ongeveer twintig activisten van Extinction Rebellion (XR) en Greenpeace voeren actie bij de Rabobank aan het Keizer Karelplein in Nijmegen. Demonstranten staan er met spandoeken en flyers.
De activisten zeggen pas weg te gaan als de Rabobank hun eisen inwilligt: stoppen met 'het verwoesten van natuur en milieu' en 'starten met het vergoeden van de schade die ze veroorzaakt'.
Hun oorspronkelijke plan was om zich vast te ketenen aan het gebouw. Beveiligers van de bank verijdelden dat, want de bank had lucht gekregen van de actie. "Helaas is vastketenen niet gelukt, maar we hebben altijd plannen en ik ben blij dat we hier zijn", zegt een actievoerster tegen Omroep Gelderland. "We zijn tegen de intensieve landbouw die de bank financiert. We staan hier nog de hele dag."

'Rabobank zet boeren gevangen'

XR houdt de bank medeverantwoordelijk voor schade door de industriële landbouw. "Grootschalige, industriële landbouw richt veel schade aan, onder andere door ontbossing, het gebruik van landbouwgif en stikstof", stelt de actiegroep.
De boodschap van de actievoerders aan de bank.
© Omroep Gelderland
"In Nederland zitten we midden in een stikstofcrisis en Rabobank zet boeren gevangen in industriële landbouw", meldt XR. Leningen worden, zeggen de actievoerders in Nijmegen, alleen verstrekt als boeren meedoen aan een systeem waarin zij afhankelijk worden van pesticiden, kunstmest, veevoer, zadenproducenten, grote dure machines en een constante uitbreiding en intensivering daarvan.
"Op lange termijn zadelt dit de boeren op met grote schulden en geen bewegingsruimte om duurzaam voedsel te produceren. De boer is ook slachtoffer van dit systeem."

Miljarden

XR voert samen met Greenpeace actie tegen de Rabobank. Volgens een eerdere analyse van de milieuorganisatie heeft de bank bijgedragen aan de milieuschade door stikstof en gaat het om een bedrag van 3 miljard euro.
Daarnaast claimen de activisten en demonstranten dat het beleid van de bank dierenleed veroorzaakt en dat mensenrechten worden geschonden. "Inheemse gemeenschappen worden van hun land verjaagd voor sojaplantages. Soja die daar wordt verbouwd, dient grotendeels als veevoer voor (onder andere) Nederlands vee."
Tel je die schade er bovenop, dan is de bank volgens Greenpeace verantwoordelijk voor een totale schade van ruim 13 miljard euro.

Rabobank: actie is brug te ver

Deze actievoerders nemen de moeite om de urgentie van klimaatverandering te agenderen, zegt de Rabobank in een reactie. "Dat waarderen we, want de zorgen die zij hebben voelen wij ook. We hebben vergelijkbare doelen. Maar we zijn ook eerlijk over dat onze paden naar die doelen kunnen verschillen."
De bank is niet blij met de actie in Nijmegen. "Dwingende brieven sturen naar allerlei niet-inhoudelijk betrokken medewerkers, met absurde eisen en daarop kantoren voor onze klanten en collega’s sluiten is een brug te ver. Wij geloven niet dat polarisatie ons gezamenlijke einddoel dichterbij brengt. Daarbij, onze dienstverlening is voor tal van mensen uit de omgeving van deze kantoren uitermate belangrijk. We zetten ons ervoor in deze volop beschikbaar te houden. Online, met bijvoorbeeld mobiele adviseurs, en ook op onze kantoren voor klanten die dat echt nodig hebben."