Gelderse Vallei

Zakgeld vaker digitaal: dit zijn de voor- en nadelen

Jonge kinderen krijgen hun zakgeld vaak contant, oudere kinderen veelal digitaal.
© ANP
SCHERPENZEEL - Steeds meer kinderen krijgen hun zakgeld op hun bankrekening gestort, in plaats van handje contantje. Toch krijgt de meerderheid het nog ouderwets in munten en briefjes. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud en de Rabobank. Maar wat is nu eigenlijk beter voor het kind?
De helft van de kinderen van 8 of 9 jaar, krijgt hun zakgeld volledig contant. Vijf jaar geleden was dat aantal een stuk groter, schrijft het Nibud. Vanaf de middelbare school krijgt digitaal zakgeld zelfs de overhand: na hun twaalfde krijgen de meeste kinderen het zakgeld helemaal digitaal. Maar hoe kun je zakgeld nu eigenlijk het beste geven?

Er is geen 'goed' of 'slecht'

Anne Abbenes is financieel psycholoog en zegt dat er geen 'goed' of 'slecht' is bij de keuze tussen contant of digitaal zakgeld. Zij pleit vooral voor gezonde financiële opvoeding. "Als die opvoeding bestaat uit een automatische overboeking naar je kind en niet meer dan dat, dan is dat geen opvoeding. Het is belangrijk dat je het gesprek over geld met elkaar aangaat", zegt Abbenes.
Maar waar praat je dan over in zo'n gesprek? "Over inkomsten en uitgaven", zegt de financieel psycholoog. "Dat zijn belangrijke onderwerpen. Je kunt kinderen spelenderwijs leren hoe het werkt. Als je geen geld meer hebt, maar er komt nog een feestje aan of er komt binnenkort een leuk spel uit. Door dat soort situaties leert het kind vanzelf om verder vooruit te denken."

Vroeg beginnen

Met financiële opvoeding kun je volgens Abbenes bijna niet vroeg genoeg beginnen. "Dat kan met nepgeld, maar ook met echte munten. Digitale vaardigheden zijn belangrijk, maar er zijn kinderen die al online kunnen shoppen voordat ze überhaupt kunnen lopen."
En dat is niet goed, volgens Abbenes. "Wat is geld en wat kun je ermee doen? Dat is een belangrijke vraag bij financiële opvoeding en dat leer je stap voor stap. Je leert kinderen ook niet hoe een motorfiets werkt, terwijl ze nog met zijwieltjes fietsen."

Handje contantje

Toch brengt contant geld voordelen met zich mee. Het kind leert dan wat 'betaalpijn' is: eerst had het nog een briefje van 10 euro, daarna een briefje van 5 euro en een munt van 2 euro. En later alleen nog die 2 euro.
Het geld wordt letterlijk steeds minder. En dat voelt een kind. Zo leert het dat geld op den duur echt op kan zijn. Dat hebben ze van nature namelijk niet meteen in de gaten.

Digitaal zakgeld

Er zitten andere voordelen aan digitaal geld, vinden ouders die ervoor kiezen het zakgeld standaard over te maken naar hun kinderen. Zij zeggen in het onderzoek van het Nibud en de Rabobank dat ze dan beter de uitgaven van hun kind in de gaten kunnen houden.
Ook geven veel ouders aan dat ze digitaal zakgeld automatisch kunnen overmaken en dus niet vergeten. En het feit dat er nu eenmaal steeds meer digitaal geldverkeer is en anderen in hun omgeving ook digitaal zakgeld geven, brengt ouders ertoe zakgeld over te maken.
Het NOS Jeugdjournaal vroeg kinderen op een basisschool in Scherpenzeel hoe zij hun zakgeld krijgen, en waaraan ze het uitgeven:
'Ook kinderen krijgen phishingberichten'