Arnhem en omstreken

Meer geld in de portemonnee, dat doen zij zo

De boodschappen zijn flink duurder geworden.
© ANP
ARNHEM - Ons leven wordt duurder. De inflatie is maanden torenhoog geweest, maar is nu wat lager dan een jaar geleden. Boodschappen blijven duur en kunnen we de energierekening nog wel betalen? Steeds meer huishoudens hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Wat gaan de partijen daaraan doen?

Lage inkomens moeten financiële hulp krijgen bij betalen energienota

Helemaal mee eens: NSC, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, GroenLinks-PvdA
Mee eens: SGP, BBB, VVD, CDA, D66, PVV

Neutraal: -

Niet mee eens: Forum voor democratie, JA21

Helemaal niet mee eens:

De energierekening is de afgelopen jaren naar recordhoogte gestegen, zegt de PVV. "Vele honderdduizenden mensen leven in energiearmoede. Dit jaar stijgt de gemiddelde energierekening met vele honderden euro’s. Meer dan de helft daarvan komt door hogere belastingen! De energiebelasting die de Nederlanders over hun gasverbruik betalen, behoort tot de hoogste van heel Europa. De Nederlanders worden gewoon uitgeknepen." Daarom wil de PVV de energiebelasting én de btw op energie verlagen.

Minder werken, zelfde salaris?

GroenLinks-PvdA wil dat iedereen 32 uur per week mag werken met behoud van inkomen. Werkgevers, werknemers en de overheid hebben samen de opdracht om ervoor te zorgen dat iedereen aan de slag kan en aan de slag blijft. En, bijstandsuitkeringen moeten omhoog: "We accepteren geen armoede."
De VVD denkt anders. "We willen dat (...) mensen gestimuleerd worden om meer uren of voltijd te werken. Daarom willen we de belasting op werk verlagen, zodat middengroepen er meer op vooruitgaan en het loont om (meer) te gaan werken."
"Veel mensen kunnen de verwarming simpelweg niet nóg lager zetten en veel simpele besparingsmaatregelen zijn in de praktijk al getroffen", stelt NSC. "We gaan energiearmoede tegen door gemeenten in staat te stellen om energiebesparende maatregelen te vergoeden."

'Beste remedie is werk'

Werken wordt zo hoog belast dat mensen netto relatief steeds minder geld overhouden, vindt JA21. "Anderen, die minder werken, worden door de overheid juist gesubsidieerd met een waaier aan toeslagen, waardoor men uiteindelijk onderaan de streep net zoveel geld ontvangt als iemand die de hele week hard heeft gewerkt. Meer werken levert dus niks op als een steeds groter deel van het inkomen naar de fiscus gaat." Forum voor Democratie vindt dit ook. "De beste remedie tegen armoede is werk."
Dit artikel is gebaseerd op basis van standpunten van partijen in verkiezingsprogramma's en zoals die staan in Kieskompas.