Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Dit zeggen de partijen over bereikbaarheid

Reizigers in een bus tussen Winterswijk en Groenlo.
© ANP
ARNHEM - Kunnen we nog ergens komen zonder de auto? Wat hebben we ervoor over om alle dorpen bereikbaar te houden, want lege bussen kosten geld en treinen zitten in de spits bommetje vol. Hoe lossen de partijen deze problemen op?

Meer geld naar ov, ook als er minder geld overblijft voor wegen

Helemaal mee eens: 50PLUS, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, GroenLinks-PvdA
Mee eens: D66, NSC, SP, Denk
Neutraal: BBB
Niet mee eens: JA21, CDA, PVV, SGP, VVD
Helemaal niet mee eens: Forum voor Democratie
"Autorijden wordt steeds duurder door de verhogingen van de benzine- en dieselprijzen en autobelastingen", stelt Denk. "Daartegenover staat een openbaar vervoer dat met het jaar meer wordt afgeschaald én duurder wordt. (...) In achtergestelde gebieden zonder goede verbindingen ontstaat zelfs mobiliteitsarmoede." De partij vindt het essentieel "dat we meer investeren in het openbaar vervoer en het openbaar vervoer substantieel goedkoper maken."

'Geen rekeningrijden op platteland'

"Wie op het platteland woont heeft minder alternatieven voor de auto dan iemand in de stad", zegt het CDA. "We zijn daarom tegenstander van rekeningrijden op het platteland. Met een e-vignet vragen we een bijdrage van mensen buiten Nederland voor het in stand houden van ons wegennet. De partij wil 'fors meer geld' uittrekken voor het openbaar vervoer in de regio's.
NSC wil geen spitsheffing om reizen per trein in de spits te ontmoedigen; reizen in de spits moet juist aantrekkelijk worden gemaakt, vindt de partij van Pieter Omtzigt.
De ChristenUnie schreeuwt het bijna van de daken: "Stop prijsstijgingen in het ov. (...) Kinderen reizen gratis mee met een volwassene en er komen goedkopere abonnementen voor scholieren."
Leaseauto’s, reiskostenvergoedingen en subsidies voor elektrische auto’s zijn vooral in het voordeel van hoge inkomens, schrijft GroenLinks-PvdA. "In de keuzes die wij maken ten aanzien van mobiliteit en bereikbaarheid (...) zetten we in op het verminderen van sociale ongelijkheid tussen groepen mensen en tussen gebieden."
Het standpunt van de VVD mag geen verrassing heten: de komende jaren bouwen aan de nieuwe wegen, bruggen en tunnels.
Dit artikel is gebaseerd op basis van standpunten van partijen in verkiezingsprogramma's en zoals die staan in Kieskompas.