Gelderse Vallei

Deze basisschool wekt zijn eigen stroom op

Wethouder Arnold Versteeg
© Omroep Gelderland
EDE - Begin volgend jaar wekt de helft van de basisscholen in Ede zijn eigen stroom op. En dat is bijzonder, zegt wethouder Arnold Versteeg. Deze woensdag namen de leerlingen van De Vlinderboom de zonnepanelen op hun school in gebruik.
Vijftig stuks liggen er op het dak. Volgens directeur Brenda van der Slikke kunnen de kinderen de panelen door twee raampjes zien liggen. "Ze hebben allemaal al stiekem gekeken", lacht ze.
Het schoolhoofd legt uit dat het heel belangrijk is dat kinderen leren dat we goed met ons milieu moeten omgaan. "Dat willen we op deze manier laten zien. Dat we hier overgaan op duurzame energie." Zo werken bijvoorbeeld alle digiborden op stroom die door de zonnepanelen is opgewekt.

Veertien scholen

Wethouder Versteeg is ook bij de feestelijke ingebruikname. Hij vertelt dat de gemeente Ede een gecoördineerde actie heeft opgezet om scholen te verleiden over te gaan op duurzame energie. En dat lukt aardig, want veertien scholen in de gemeente hebben begin volgend jaar zonnepanelen op het dak. De Vlinderboom is de eerste.
"Als gemeente willen we graag zo veel mogelijk energie lokaal opwekken en lokaal gebruiken. Zonnepanelen op bestaande daken kunnen daar goed aan bijdragen. We zijn blij dat veel scholen mee willen doen en kinderen zo zien hoe verduurzaming in de praktijk werkt", aldus de wethouder.
Hoewel de gemeente alles regelt, betalen de scholen de zonnepanelen zelf.
Kijk naar een reportage:
Deze basisschool wekt zijn eigen stroom op