Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Provincies willen stikstofdrempel: 'Onhaalbaar', zegt minister Van der Wal

Christianne van der Wal bij Radio Gelderland.
© Omroep Gelderland
De provincies willen een stikstofdrempel, maar volgens demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof is dat op dit moment niet haalbaar.
De twaalf provincies kwamen dinsdag samen in een stikstofoverleg. In een van de sheets die die avond werd besproken staat dat de provincies het voortouw willen nemen voor een stikstofdrempel. Stoot je minder uit dan de drempel, dan hoef je geen extra vergunningen te regelen.
"Wij zijn heel blij dat ons voorstel door de provincies wordt overgenomen", zegt Rik Loeters. Hij is de fractievoorzitter van de BBB in Gelderland. "We willen dit heel graag, maar we weten dat het niet eenvoudig is."
Een stikstofdrempel zou bijvoorbeeld bouwbedrijven enorm helpen, maar ook de zogenoemde PAS-melders. Dat zijn boeren die na de stikstofuitspraak in 2019 ineens zonder vergunning zitten.

'Eerst minder stikstof uitstoten'

Minister Van der Wal reageerde woensdagochtend bij Radio Gelderland op het plan van de provincies. "Ik deel de wens, maar het kan nu niet. Het kan pas als we héél veel minder stikstof gaan uitstoten. Maar wel in die volgorde."
Eerst flink minder stikstof uitstoten, pas dan de zogenoemde drempelwaarde. "Het is op dit moment niet haalbaar", zegt Van der Wal. "Daar heeft de Raad van State ook al over geoordeeld."
Volgens BBB'er Loeters betekent dat niet dat het plan van de provincies meteen weer van tafel kan. "Nee, want we werken nu al aan minder stikstof uitstoten."

Christianne van der Wal was woensdagochtend te gast bij Radio Gelderland met het oog op de aanstaande Tweede Kamer-verkiezingen. De hele week schuift een Gelders kandidaat-Kamerlid tussen 8.00 en 9.00 uur aan in het ochtendprogramma van Frank van Dijk.