Gelderland

Feiten en cijfers over deze verkiezingen

De laatste keer dat we konden stemmen voor de Tweede Kamer was in maart 2021.
De laatste keer dat we konden stemmen voor de Tweede Kamer was in maart 2021. © ANP
ARNHEM - Je stempas ligt klaar, je paspoort heb je al in je tas en je weet al naar welk stembureau je moet gaan. Maar is elk stembureau ook toegankelijk voor mensen met een beperking? Je wilt op iemand uit jouw woonplaats stemmen. Welke keuzes heb je dan? Vanaf 7.30 uur zijn de stembussen open. We zetten de belangrijkste feiten en cijfers over de Tweede Kamerverkiezingen in Gelderland voor je op een rij.

Kandidaten uit jouw woonplaats

Er valt heel wat te kiezen, waaronder zeker 112 kandidaten uit Gelderland. Veel kandidaten komen uit de grote steden: Arnhem, Nijmegen, Ede en Apeldoorn. Verder valt op dat de Gelderse Vallei oververtegenwoordigd is, maar de Achterhoek juist ondervertegenwoordigd. Volgens de laatste peilingen worden er zeker elf Gelderlanders daadwerkelijk verkozen.
Kijk op de onderstaande kaart welke kandidaten er uit jouw gemeente komen:

Waar kan je stemmen?

Op 1.214 plekken in Gelderland kan worden gestemd. Dat is op 96 plekken meer, dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Relatief gezien plaatsen Ede en Winterswijk veel extra stembureaus. In Apeldoorn kun je op minder plekken stemmen dan tijdens de vorige parlementsverkiezingen.
Kijk op de onderstaande kaar op welke plekken je in jouw buurt kunt stemmen:

Met rolstoel of rollator het stemlokaal in

Niet elk stembureau is geschikt als je een rolstoel of een andere lichamelijke beperking hebt, blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland op basis van data van Waar is mijn Stemlokaal? In 32 van de 51 gemeenten in Gelderland zijn alle stembureaus 'toegankelijk'. Vooral in de gemeente Oldebroek zijn veel 'ontoegankelijke' stembureaus. Slechts 67 procent van de stemlocaties is toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
Kijk op de onderstaande kaart hoe goed jouw gemeente scoort op toegankelijkheid:
Gaat iedereen ook stemmen?
Nederlanders vanaf 18 jaar hebben stemrecht, maar gaan ze ook naar de stembus? De vorige verkiezingen is het beeld dat de inwoners van Rozendaal het meest trouw gaan stemmen. De gemeente kent een opkomst van 96 procent van de kiesgerechtigden. In Wageningen, Nunspeet en Barneveld ging 86 procent van de kiesgerechtigden stemmen.
In Tiel en Arnhem is de opkomst het laagst van heel Gelderland: 74 procent.

Vorige verkiezingen

We blikken nog één keer terug op de stembusgang van twee jaar geleden, toen de leden voor de Tweede Kamer ook gekozen werden. In vrijwel heel Gelderland werd de VVD toen de grootste partij.
Kijk op de onderstaande kaart hoe er de afgelopen verkiezingen in jouw gemeente werd gestemd: