Noord-Veluwe

Kritiek op voorstel om wolf af te schieten: 'Stuntje'

Een wolf ter illustratie.
© Christel Sagniez - Pixabay
PUTTEN - Niko Koffeman van de faunabescherming maakt zich geen enkele zorgen over het voorstel van de provincie om de wolf af te schieten. Hij noemt het een 'stuntje'. Onzin, vindt gedeputeerde Harold Zoet. "We hebben er geen moment over nagedacht dat er verkiezingen zouden zijn."
De provincie Gelderland wil een wolf, die meermaals beschermd vee aanvalt, afschieten. Dat is een voorstel van het Gelders college, de politiek moet zich er nu nog wel over buigen.

Stuntje?

"De BBB heeft de dag voor de verkiezingen een 'stuntje' nodig", vertelt Koffeman als voorzitter van de faunabescherming daarover. Hij vindt de wolf een hele belangrijke aanwinst van de natuur en is juist blij dat het wilde dier zich weer laat zien.
Hij zie het voorstel als een publiciteitsstunt voor de verkiezingen. "Dit kan helemaal niet en is totaal onmogelijk", zegt Koffeman. "In de Nederlandse wet is dit verboden en ook in de Europese wetgeving en in de habitatrichtlijn." Voordat deze kogel door de kerk gaat zal er volgens Koffeman 'veel moeten gebeuren'.

80 wolven in Gelderland?

Volgens de provincie zitten er 80 wolven in Gelderland. Dat is een stuk hoger dan cijfers die door BIJ12 naar buiten worden gebracht. Het getal van 80 is een inschatting van de Faunabeheereenheid.

“Niemand weet wat er werkelijk loopt”, zegt Erik Koffeman van die Faunabeheereenheid. “Daarvoor zijn wolven te actief.” Volgens Koffeman ligt de bandbreedte van het aantal wolven tussen de 55 en 100. “Die 80 is wel aan de hoge kant, maar daarmee zet je ook het aantal wolven wat je zegt aan te kunnen hoger, namelijk ook op 80."

Harold Zoet (BBB), is gedeputeerde in Gelderland. Hij ontkent dat het gaat om een stunt. "Wij werken hier al heel lang aan", meldt hij tegenover Omroep Gelderland. "We hebben er al lang over gesproken. We hebben er tijdens de voorbereiding van het voorstel geen moment over nagedacht dat er verkiezingen zouden zijn. Dit is absoluut geen onderdeel van de campagne. Het had ook volgende week gekund. Als gedeputeerde heb ik al vanaf het begin aangegeven dat er zorgen zijn over de wolf en dat we aan de slag moeten."

'Afknallen die wolven'

Richard van de Wetering uit Putten is schapenhouder heeft zelf te maken gehad met een aanval van de wolf. "Allemaal afknallen die wolven, één voor één. En als het moet help ik zelfs nog mee", roept Van de Wetering. "De schapen worden gewoon als speelbal door de wolf gebruikt."
Een wolf die binnen een week twee keer langs een wolf-werend hek weet te komen, mag van de provincie, als het aan hen ligt, worden afgeschoten. Een wolf-werend raster werkt volgens de schapenhouder niet. "Dat is net alsof je een schaap en een wolf in een kooi samen zet, ze kunnen geen kant op."
Nico Koffeman van de Faunabescherming.
© Omroep Gelderland
Volgens Koffeman zullen de schapenhouders 'best hun werk doen'. "Maar ze beschermen de schapen niet", vindt hij. "Ze zijn verplicht om hun schapen te beschermen." Een schaapskooi is volgens de voorzitter niet meer te doen omdat het aantal schapen te hoog zou zijn. "En veel schapenhouders vinden een wolf-werend raster toch teveel werk", meent hij.
"Nederland is volgens de schapenhouders te klein voor veertig wolven. Nee, Nederland is te klein voor 685.000 schapen", vindt de voorzitter.
Van de Wetering onderhoudt zijn gezin met de schapen: "Ik had mijn kinderen beloofd dat ik hen en de schapen tegen de wolf zou beschermen. Dat is niet gelukt. Als je dan die koppies ziet, ja daar wordt je emotioneel van."
Koffeman denkt daar anders over. "223.000 schapen sterven op de boerderij zonder toedoen van de wolf, maar in het zicht van de schapenhouder", meent hij. "Dan kan je die 900 schapen die door de wolf gegrepen worden niet serieus nemen."