Arnhem en omstreken

Angst en verdriet bij moslims na PVV-winst: 'Ben ik nog welkom?'

Geert Wilders proost met partijgenoten op de verkiezingsoverwinning.
Geert Wilders proost met partijgenoten op de verkiezingsoverwinning. © ANP
ARNHEM - Angst en ongeloof overheersen bij Gelderse moslims, een dag na de overweldigende winst van de PVV bij de landelijke verkiezingen. De vraag of zij hun koffers moeten pakken, leeft binnen de gemeenschap. "Mijn vrouw werd vanmorgen met betraande ogen wakker."
Mustafa Akpinar is voorzitter van de Stichting Islamitisch Centrum Arnhem-Zuid en docent aan de Radboud Universiteit. Hij benadrukt namens zichzelf te spreken, omdat hij nog niet heeft kunnen overleggen met zijn gemeenschap. Wel zag hij dat zijn vrouw slecht sliep.
"Zij geeft aan dat ik als man wat makkelijker praten heb, omdat zij bedekt is met een hoofddoek", vervolgt Mustafa. "Zij heeft daardoor nu het gevoel dat een vijfde van de Nederlandse bevolking met een andere blik naar haar kijkt. Dat is zo jammer."
Drie generaties verder, word ik nog steeds aangekeken op het feit dat ik de Islam aanhang
Mustafa Akpinar, docent aan de Radboud Universiteit
Zijn vrouw heeft twee hbo-diploma's en zelf is hij universitair docent, ziet Mustafa. "Mijn opa kwam in 1974 op uitnodiging als gastarbeider naar Nederland. Ik heb hier gestudeerd en leer nu studenten om kritisch na te denken. Maar drie generaties verder, word ik nog steeds aangekeken op het feit dat ik de Islam aanhang", ervaart hij.

'Diep triest'

Ergens snapt Mustafa de keuze voor Wilders wel, omdat mensen waren uitgekeken op de VVD-cultuur en het antwoord uiteindelijk ook niet bij de BBB vonden. "Maar het is wel diep triest dat er nu wordt gekozen voor iemand die al jarenlang ongrondwettelijke dingen verkondigt en zich uitspreekt tegen de Islam."
Wilders kan de Islam niet verbieden, omdat dat grondwettelijk is verankerd, realiseert Mustafa. "Het enige wat hem dus remt, is de rechtstaat. Maar hij ziet de Islam als gif dat moet worden bestreden. Tegelijk zegt hij ook dat verdragen en regels aangepast kunnen worden. Dat geldt dan misschien ook wel voor de Grondwet", redeneert Mustafa.

'Sfeer kan omslaan'

Mustafa is bang dat extreemrechtse organisaties in deze verkiezingsuitslag wellicht een legitimatie zien om aanslagen op moskeeën te plegen. "Ik sluit ook niet uit dat mensen met eieren naar moskeeën gaan gooien."
Voor nu is het afwachten wat er precies gaat gebeuren, beseft Mustafa. "Maar de sfeer zou om kunnen slaan."
Mustafa houdt zich vast aan appjes die hij van collega's kreeg, die hem 'namens de hele bevolking' excuses maakten voor de verkiezingsuitslag. "Of een oud-buurman die me omhelsde en duidelijk maakte dat niet iedereen zo denkt."
Tegelijk ziet Mustafa dat ook onder hoogopgeleiden een flink deel PVV heeft gestemd. "Er is draagvlak onder alle lagen van de bevolking voor dat gedachtengoed. Het is niet alleen een specifiek clubje mensen dat niet verder kan denken dan hun neus lang is. Dat maakt het allemaal extra spannend."
"Ben ik nog wel welkom?", vraagt Mustafa zich af.

'Laten zien wat Islam inhoudt'

Bij het vrijdaggebed zullen hij en zijn moskeegenoten bij elkaar komen om de situatie te bespreken, weet Mustafa. "We moeten laten zien wat de Islam daadwerkelijk inhoudt."
Jongerenwerker Melvin Kolf uit Presikhaaf vindt het nog moeilijk om te zeggen of mensen met een stem op Wilders ook echt bewust tegen de Islam hebben gekozen. "Wat ik om me heen hoor, is dat mensen vooral meer koopkracht, huizen en handen aan het bed willen."

Paspoort verkopen of enkeltje boeken

Toch doet de uitslag wel wat bij mensen met een migratieachtergrond, ziet ook hij. "Je ziet grappen langskomen van mensen die hun paspoort willen verkopen of een enkele vlucht boeken. In die humor zit natuurlijk wel een kern van waarheid."
Melvin vraagt zich bovendien af hoe er weer eenheid gebracht kan worden binnen de links-rechtsverdeling in de stad waar GroenLinks-PvdA en de PVV de grootste werden. "We hebben ermee te dealen. We moeten veerkrachtig zijn."