Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Zo ziet de energietoeslag van 2023 eruit

Door de dalende temperaturen stijgen de energiekosten door het aanzetten van de verwarming.
© ANP
BARNEVELD - De gemeenten Barneveld en Rheden zijn dit jaar het royaalst met de energietoeslag, onderzocht Omroep Gelderland. Hoe hoog de toeslag is, verschilt per gemeente en ook moet je in de ene gemeente 'armer zijn' dan in de andere om voor de energietoeslag in aanmerking te komen.
Vanuit de landelijke overheid zijn richtlijnen gegeven, maar gemeenten mogen zelf bepalen hoe de energietoeslag in hun gemeente er exact uit gaat zien. Mensen met een uitkering hebben recht op de energietoeslag en mensen die tot 120 procent van het sociaal minimum verdienen.
Zeker 24 gemeenten in Gelderland zijn guller. Dat betekent dat ook inwoners met een hoger inkomen in aanmerking komen voor de energietoeslag. Zo mag je in de gemeente Barneveld bijna 500 euro per maand extra inkomen hebben dan in buurgemeente Scherpenzeel. De gemeente Rheden hanteert, net als Barneveld, de norm van 150 procent van het bijstandsniveau, maar in Rheden wordt tussen de 120 en 150 procent wel gelet op de hoeveelheid spaargeld dat inwoners hebben.
Kijk in de onderstaande kaart hoe de energietoeslag in jouw gemeente is geregeld

800, 1.300 of 1.550 euro

Hoe hoog de toeslag dit jaar is, is ook in elke gemeente weer anders. Dat komt doordat gemeenten een deel van de energietoeslag van dit jaar konden vervroegen door het de vorige winter al uit te keren. De toeslag is hoe dan ook 1.300 euro. Maar als in jouw gemeente de toeslag gedeeltelijk naar voren is gehaald, dan ontvang je dit jaar 800 euro. Vorige winter kreeg je dan al 500 euro. Inwoners die voor het eerst de energietoeslag krijgen, krijgen in dat geval wel de 1.300 euro. In totaal 26 Gelderse gemeenten keerden bij de energietoeslag van vorig jaar al 500 euro van de 1.300 euro uit, blijkt uit vragen van Omroep Gelderland.
De gemeente Arnhem doet er nog een schepje bovenop. Inwoners van de Gelderse hoofdstad krijgen naast de energietoeslag van 1300 euro een Wintertoeslag van 250 euro. Dat maakt 1550 euro.

Al gestort of in pas in nieuwe jaar?

Waar inwoners van bijvoorbeeld de gemeente Hattem of Neder-Betuwe de energietoeslag al hebben ontvangen, begint het uitkeren in Harderwijk, Epe en Ermelo pas in het nieuwe jaar.

Bewoners zorginstelling: wel of niet?

Inwoners van een zorgcomplex, revalidatiecentrum of verpleeginstelling hebben recht op energietoeslag als zij zelf de kosten voor energie moeten betalen. Ook hier weer beslissen de gemeenten zelf hoe ze hiermee omgaan. Waar een gemeente als Overbetuwe expliciet aangeeft de energietoeslag te geven aan bewoners van een instelling, zijn gemeenten als Doesburg en Nijmegen hier strikter in, reageren ze op vragen van Omroep Gelderland.

Verantwoording
De redactie van Omroep Gelderland stelde vragen over de energietoeslag van 2023 aan alle gemeenten in onze provincie. De vragen gingen over de hoogte van de toeslag, de inkomensnorm, aanvullende voorwaarden en de datum vanaf wanner de energietoeslag werd uitgekeerd.

47 van de 51 gemeenten uit Gelderland heeft deze vragen beantwoord. Ondanks herhaalde verzoeken van de redactie van Omroep Gelderland, beantwoordden 4 Gelderse gemeenten onze vragen niet. Om het overzicht zo compleet mogelijk te maken, hebben we via de websites van de ontbrekende gemeente proberen te achterhalen wat de details van de energietoeslag in die gemeente zijn. Voor drie gemeenten is dat niet gelukt.