Arnhem en omstreken

Woede en teleurstelling om sloopplannen gemeente: 'Wat een hufter'

De bewoners uitten hun zorgen en verdriet bij de gemeenteraad.
© Omroep Gelderland
ARNHEM - Bewoners en ondernemers in het gebied rondom de Arnhemse Schaapsdrift blijven lijnrecht tegenover de gemeente staan. Dat woningen moeten worden gesloopt en bedrijven verplaatst voor bouwambities, is voor hen onverteerbaar. Wethouder Cathelijne Bouwkamp zou bovendien 'koud en kil' zijn. Haar projectleider werd woensdagavond tijdens de raadsvergadering zelfs voor hufter uitgemaakt.
In maart vorig jaar besloot de gemeente de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op te leggen aan zo’n 150 huishoudens in de omgeving van de Schaapsdrift. Huiseigenaren worden daarmee gedwongen bij verkoop hun bezit eerst aan de gemeente aan te bieden. Die wil het gebied doorontwikkelen. In de huidige plannen moeten uiteindelijk 25 woningen wijken, plus een wooncomplex met 48 sociale huurwoningen. Daar komen zo'n 450 nieuwe woningen voor terug.

Zwaarwegende redenen

De stedenbouwkundige die deze visie in opdracht van de gemeente heeft gemaakt, laat woensdagavond weten dat dit is gedaan vanwege het 'grotere perspectief dat is verzonnen'. Sloop van woningen gebeurt volgens hem alleen bij 'zwaarwegende redenen', zoals de gemeenteraad wil.
Die redenen zijn het maken van ruimte voor extra groen en toekomstige ingrepen aan 'een van de slechtst functionerende stations van Nederland', legt hij uit. Waarmee hij Arnhem Presikhaaf bedoelt. Ook zou een extra ontsluiting van de wijk noodzakelijk zijn bij het toevoegen van woningen. Toch blijft het volgens hem allemaal een kwestie van een interne afweging. "Stedenbouw is helaas geen exacte wetenschap."
Maar het behoud van alle woningen is niet mogelijk met de huidige ambities van de gemeente, daarvan is deze stedenbouwkundige overtuigd. En dat is wel waar de bewoners nog altijd vurig voor strijden, wordt deze avond duidelijk.

'Schoffering van de raad'

Ronny Rouwenhorst van de wijkvereniging behoud Schaapsdrift en omstreken vindt dat de wethouder haar persoonlijke ambities aan het doordrukken is. Hij noemt dat een schoffering van de raad. De communicatie van Bouwkamp in het hele traject 'is en blijft een grote schande', stelt Ronny. Een van de bewoners is volgens hem door alle stress zelfs met hartklachten in het ziekenhuis beland.
Alle emoties die dit teweegbrengt, zijn al zo vaak geventileerd, constateert bewoonster Angelique Jansen in tranen. De opstelling van de gemeente zal het proces volgens haar alleen maar vertragen. "Wij gaan niet weg", kondigt zij strijdbaar aan.

'Ziek van spanning en stress'

Het familiebedrijf van Frans Damen zou daar ook weg moeten. Hij zegt nog altijd op geen enkele wijze geïnformeerd te zijn door de gemeente. "Nul komma nul." De projectleider stond volgens hem wel een keer bij zijn broer, die daar ook een bedrijf heeft, op de stoep. Zonder aankondiging zou die een taxateur hebben meegenomen om de waarde van het geheel te bepalen. "Wat een hufter. Wat een lul", foetert Frans nog altijd witheet van woede.
Oud-bewoonster Liesbeth Kruijsen is inmiddels uit de buurt verhuisd. "We wilden niet weg, maar werden ziek van alle spanning en stress. Nu likken we onze wonden."
De ambities moeten worden aangepast op menselijkheid en redelijkheid, betoogt ondernemer Walter van den Bogaerdt. "Nog even en ik ben weg. Arnhem uit. Dan ben ik het vertrouwen in het systeem verloren."
We werden gewoon als stoute kinderen toegesproken. Koud en kil. Daarna hebben wij het vertrouwen in de wethouder opgezegd.
bewoonster Angelique Jansen
Angelique vertelt nog over een afspraak met Bouwkamp enkele weken geleden. De bewonersgroep zou volgens haar door de wethouder op het matje zijn geroepen vanwege een artikel over de kwestie in De Telegraaf. "We werden gewoon als stoute kinderen toegesproken. Koud en kil. Daarna hebben wij het vertrouwen in de wethouder opgezegd." SP'er Gerrie Elfrink beaamt dat Bouwkamp wat hem betreft naar huis moet worden gestuurd.

Opnieuw onderzoeken?

VVD'er Rebin Maref heeft een voorstel ingediend om te laten onderzoeken of er binnen de gestelde kaders een alternatief plan mogelijk is waarbij geen of veel minder huizen hoeven te worden gesloopt. Dat kan op instemming van vrijwel alle aanwezige insprekers rekenen.
De vraag is of de aanwezige politici van plan zijn om coalitiepolitiek te bedrijven of de bewoners en bedrijven op de Schaapsdrift hun leven terug willen geven, besluit Van den Bogaerdt.
Binnenkort praat de gemeenteraad verder over de gevoelige kwestie.