Gelderse Vallei

Kalverhouder Arjan laat zich uitkopen: 'Ik had dit einde niet voorzien'

Kalverhouder Arjan Duits.
© Nieuwsuur
LUNTEREN - Het stikstofprobleem houdt veel boeren in Gelderland in de greep. Voor de zogeheten piekbelasters is er een uitkoopregeling om te komen tot bedrijfsbeëindiging. Kalverhouder Arjan Duits in Lunteren is zo'n piekbelaster. Hij heeft de knoop doorgehakt en doet mee aan de vrijwillige uitkoopregeling, die bedoeld is om de stikstofuitstoot in de buurt van kwetsbare natuurgebieden omlaag te krijgen.
Het maakt wel wat uit of je kinderen hebt die later een bedrijf over willen nemen, vindt Arjan. Tegen Nieuwsuur zegt hij dat hij een zoontje van 6 jaar heeft. "Ik had gehoopt niet de laatste generatie te zijn op dit bedrijf. Maar ja, om hem zo lang te laten wachten op deze onzekerheid in dit land? Niemand weet waar het naartoe gaat in dit land", verzucht de kalverhouder.
Arjans bedrijf is gevestigd in de buurt van een Natura 2000-gebied en dat maakt de toekomstmogelijkheden van zijn bedrijf onzeker. De inwoner van Lunteren heeft nu een goed aanbod gehad en dat heeft hij aangepakt.
Aan het hek van zijn bedrijf hangt nog een spandoek met 'Stop de stikstofwaanzin'. Het is een leus waar de kalverhouder nog steeds achter staat. Den Haag, Stroe, de snelweg dichtgezet, overal heeft Arjan aan de protesten deelgenomen.

Na drie generaties nu eind aan bedrijf

Op de kalverhouderij van Duits staat nog een stal uit 1971. Zijn opa begon het bedrijf ooit samen met Arjans oom. Toen liepen er nog kippen rond, later kwamen de kalveren. Arjans overleed in 2014 en Arjan is nu de derde generatie op het bedrijf. "Ik had dit einde niet voorzien", vertelt hij. In februari gaat het bedrijf definitief dicht. Nu houdt hij daar nog 1200 vleeskalveren. "Nog een paar weken, dan is het definitief klaar."
"Je kunt je afvragen: hebben hun verloren of heb ik gewonnen? Het is moeilijk, maar hun hebben gewonnen", zegt Arjan nu. Hun zijn in dit geval Den Haag en de provincie: "Hun hebben die regels zo verzonnen."
Arjan weet ook wat hij nu wil worden: kraanmachinist. Een grote graafmachine staat al op het erf. Zijn eerste klus is ook al bekend, namelijk zijn eigen bedrijf slopen. "Ik wil dat zelf afhandelen", zegt hij resoluut.