Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Kogel voor 'probleemwolf', hoe zit het met de plannen in Gelderland?

Van paintballen tot echte kogels: dit wil Gelderland met de wolf
© Pixabay / bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Rechtszaken vliegen de provincie Gelderland om de oren als het gaat om de wolf. Dierenhouders vragen om actie, maar het wolvenbeleid van de provincie stuit ook op verzet. Maar hoe zit het nou? Op welke wolf wil de provincie paintballen en voor welke wolf wil Gelderland echte kogels inzetten?
Het is november 2022, een halfjaar voordat de BBB de macht grijpt in het provinciehuis. De partij voert dan campagne om de wolf aan te pakken. Maar ook daarvóór wilde de provincie al schieten op de wolf: met een paintballgeweer. Het gaat dan om de niet-schuwe wolf op de Hoge Veluwe.
Een niet-schuwe wolf is een wolf die te dicht bij mensen komt. Maar de paintball-plannen stranden al snel. De rechter zet er een streep door vanwege slechte onderbouwing. Een half jaar later probeert Gelderland het opnieuw: nu met kleurloze verf, maar ook daar gaat de rechtbank niet in mee. Weer huiswerk voor de provincie, want weer moest de onderbouwing beter. Maar er komt nu snel duidelijkheid: de rechtbank doet volgende week opnieuw uitspraak. Dan weet Gelderland of de paintballen straks alsnog wolven raken.
Maar inmiddels wordt er ook over andere kogels gesproken, echte kogels. Het gaat niet langer over ‘de niet-schuwe', maar over de ‘probleemwolf.’

'Dan is 'ie het haasje'

Een wolf die voor een acuut probleem zorgt, mag worden afgeschoten. En die ruimte wil Gelderland nu pakken. Springt een wolf twee keer over een wolfwerend hek heen, dan is het dier volgens gedeputeerde Harold Zoet ‘het haasje'.
Of het wel om dezelfde wolf gaat die twee keer over het hek springt? Die kans is volgens Gelderland heel groot, want wolven keren terug. “Maar wat nou als de verkeerde wolf gedood blijkt te zijn", vroeg Statenlid Elmar Theune woensdag aan Zoet. “Daar kan ik kort over zijn: dan is ‘ie dood. En daar kunt u niks meer aan doen en ik dan ook niet", reageerde Zoet.
Maar wanneer de provincie wil gaan schieten is nog onduidelijk: het provinciebestuur heeft haast, maar de vergadering over dit onderwerp gaat pas over een maand verder. Dat zorgt voor vertraging, al moet er ook nog heel wat worden geregeld.
Ze zijn aan probleemwolf aan het maken
Niko Koffeman
En Gelderland kan rechtszaken verwachten: want als de provincie het geweer oppakt, stapt de Faunabescherming meteen naar de rechter. “Absoluut, absoluut", reageert voorzitter Niko Koffeman. “Meteen. Want ze zijn een probleemwolf aan het maken, ze zijn voortdurend op zoek: wanneer mogen we de wolf verjagen.”
Bovendien moet een wolf dan twee keer over een wolfwerend hek springen, maar veel dierenhouders hebben dat hek niet. Het aantal landbouwhuisdieren dat beschermd is met maatregelen, was eind vorig jaar een paar procent. Inmiddels is dat volgens Zoet tien procent.

Gelderland wil nog verder

En dan wil Gelderland nog verder gaan: volgens de provincie zitten er 80 wolven op de Veluwe. Daarmee is de grens volgens de provincie bereikt. Komen er meer wolven? Dan moet er volgens Zoet worden ingegrepen. Dat heet populatiebeheer, dat beheer gebeurt ook bij edelherten en wilde zwijnen.
Maar de wolf is Europees erg beschermd en ondanks dat de Europese commissie die status wil veranderen, duurt het nog wel even voordat dat ook geregeld kan zijn.
Zo moeten de lidstaten daar nog over stemmen en moet het nog aan een comité worden voorgelegd.