Stedendriehoek / Achterhoek

Buurtschap strijdt opnieuw tegen megawindturbines

Het buitengebied van Lochen staat vol met dit soort spandoeken.
© Omroep Gelderland
LOCHEM - Rijdend door het buitengebied van Lochem kun je niet om alle spandoeken heen. De buurtschap Larense Broek wil geen megawindturbines. Daarom pakten bewoners een paar jaar geleden zelf de handschoen op. Ze besluiten hun eigen Buurt Energie Strategie te maken. Maar kunnen nu niet verder en tot overmaat van ramp komen de joekels van windmolens nu toch in zicht.
Bedrukte spandoeken met 'Turbine gevaar' en eigengemaakte bordjes met daarop teksten als: 'Windindustrie, nee, niet hier!', staan langs de wegen en op erven van bewoners.

'Immens grote windturbines'

Bewoners in het buitengebied maken zich grote zorgen over de mogelijke komst van drie of vier windmolens met een tiphoogte van 280 meter, met de naam Windpark Papenslagweg. "Deze molens staan nog nergens op het vaste land, alleen in de Rotterdamse haven. En die staat daar min of meer als proef", zegt Jan Kraai.
Hij is voorzitter Stichting Buurtbelangen Larensebroek eo. "Inwoners maken zich zorgen over het uitzicht, maar ook over gevolgen van geluid en slagschaduw. Het proces loopt en wij proberen dat tegen te houden zo goed en zo kwaad als we kunnen."
We zitten middenin de energietransitie en dat betekent dat er op plekken waar dat kan zon- en windenerige wordt opgewekt
Lex de Goede, wethouder gemeente Lochem
Maandagavond wilden ze dat aan de raadsleden duidelijk maken. Vorige maand stond het onderwerp al op de raadsagenda, maar vanwege de grote hoeveelheid aan insprekers was er een tweede avond nodig.

Bezorgdheid

De bezorgdheid van inwoners is ook bij de wethouder niet onopgemerkt gebleven. De gemeente Lochem wil de regierol graag op zich nemen. Het college van burgemeesters en wethouders wil de landelijke richtlijnen voor windmolens die volgend jaar verwacht worden afwachten, maar de gemeente houdt de molens niet tegen.
Wethouder Lex de Goede: "We zitten middenin de energietransitie en dat betekent dat er op plekken waar dat kan zon- en windenergie wordt opgewekt. Of dat hier is, moet nog blijken. Ik begrijp dat er grote zorgen voor de omwonenden omdat ze nu op een prachtige agrarische locatie wonen."

Dreiging van buiten de provincie

De provincie Overijssel is druk bezig met het maken van plannen voor de bouw van windmolens. De grens met de provincie Gelderland is ook aangewezen als zoeklocatie. De aangrenzende gemeente heeft daarvoor in december het licht op groen gezet.

Hoeveel windmolens er komen en om welke hoogte het gaat is nog niet bekend. "Maar er wordt gesproken over een aantal van tussen de 20 en 25 molens", zegt Kraai. De wethouder geeft aan goed in gesprek te zijn met de verschillende gemeenten: "Wij proberen de zorgen van onze inwoners zo goed mogelijk over te brengen", aldus wethouder De Goede.

Buurt maakt eigen energiestrategie

"Buren die aan de grenzen van ons buurtschap wonen denken echt: niet alweer!", zegt Jan Kraai. "In 2008 begon het hier al, maar dat hebben we kunnen stoppen. In 2018 begon het opnieuw toen er een kaartje circuleerde waarop ongeveer 50 windmolens in ons buurtschap ingetekend stonden. Voor ons was de maat vol en wij besloten het over een andere boeg te gooien."
Kraai legt uit dat de buurtbewoners geen actiegroep vormen: "We kunnen wel tegen alles nee zeggen, maar iedereen weet dat de energietransitie nodig is. Wij hebben toen besloten om mee te denken en te kijken wat er op schaal van onze buurtschap nodig is en hebben onze eigen Buurt Energie Strategie (BES) gemaakt", legt Kraai uit.

Passen bij het Achterhoekse landschap

De BES moet het unieke landschap van de Larense Broek behouden, maar tegelijkertijd wel voordelen opleveren voor de energietransitie. "Wij dachten aan zonnedaken, eventuele kleine windturbines van 15 tot 20 meter hoog, biogas via de mest van de koeien van de boerderijen uit het gebied." Het moet volgens de bewoners van de buurtschap in ieder geval passen bij het Achterhoekse landschap.
Kijk naar een reportage:
Buurtschap krijgt ondanks eigen plan mogelijk toch windmolens

Energienet biedt geen ruimte meer

De buurt gaat voortvarend aan de slag. Zonnepanelen worden geplaatst, bewoners stappen over op warmtepompen en een collectief zonnedak wordt aangelegd. Maar inmiddels is er van die voortvarende start niet zoveel meer over. En dat ligt niet aan de inwoners.
Kraai: "De stroom is op en dat betekent dat wij nu gewoonweg niets kunnen doen. En inderdaad we hebben nog steeds energie van het net nodig, dus we zijn niet zelfvoorzienend. Wij kunnen niets meer dan we nu doen, omdat Liander zegt: 'Sluit maar gewoon achteraan in de rij'. En de wachttijd is tussen de vijf en acht jaar."
Dat brengt ons terug bij de mogelijke komst van de windmolens aan de Papenslag. Want als de bewoners van de Larense Broek nee te horen krijgen van Liander, dan zouden de initiatiefnemers van deze windmolens dat ook te horen moeten krijgen. "Kijk als ze met één dikke kabel drie of vier molens kunnen voorzien dan is dat voor Liander natuurlijk interessanter. Dan de hele kleine initiatieven die wij hier hebben."
Wethouder De Goede denkt daar anders over: "Het is een zaak van Liander, maar ik denk dat ook de initiatiefnemers van het windmolenpark gewoon op de wachtlijst komen."