Arnhem en omstreken / Achterhoek

Koopwoning weer duurder: zo zit het in jouw gemeente

Huizenprijzen vorig jaar gedaald, maar inmiddels weer omhoog
© ANP
ARNHEM - De prijzen van al bestaande woningen in Gelderland daalden vorig jaar met 2,45 procent. Dit blijkt uit cijfers die het CBS dinsdag publiceerde. Gemiddeld werd er 10.678 euro minder betaald voor huizen in onze provincie, maar inmiddels zijn de prijzen weer boven het niveau van 2022.
Bijna alle Gelderse gemeenten zagen de gemiddelde verkoopprijs van woningen dalen. De sterkste daling vond plaats in Brummen, waar huizen gemiddeld 17,3 procent goedkoper waren. Toch zijn er ook plekken waar de prijzen opliepen, zoals in Berkelland en Oude IJsselstreek.
In Rozendaal lag de huizenprijs met 739.742 euro het hoogst. Huiskopers in Winterswijk waren goedkoper uit. Daar betaalde je voor een woning gemiddeld 313.199 euro.
Bekijk hieronder de situatie per gemeente:

'Pas op'

Volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis heeft de daling twee redenen. "Door de stijging van de hypotheekrente konden mensen opeens een stuk minder lenen." Maar de cijfers van het CBS geven een vertekend beeld, zegt hij. In de loop van het jaar liepen de prijzen namelijk weer op en die zijn inmiddels weer hoger dan in 2022. "Die stijgende lijn zet dit jaar gewoon door."
"Daarnaast moet je met het gemiddelde altijd oppassen", stelt De la Porte. "In Wassenaar, bijvoorbeeld, ligt de gemiddelde huizenprijs hoger dan in Den Haag, maar een rijtjeshuis is daar toch goedkoper." Dat zit zo: in Wassenaar staan veel villa's, waardoor de gemiddelde verkoopprijs hoog wordt. Tegelijkertijd is de vraag naar rijtjeshuizen groter in Den Haag en is die prijs daar dus weer hoger. "En dat zie je niet terug in het gemiddelde."

'Stijging zet door'

Met stijgende prijzen komt ook de vraag weer boven of het dan wel slim is om nu een huis te kopen. "Dat kan prima", zegt De la Porte. "Er is nooit een goed of slecht moment voor koop of verkoop." Daarbij verwacht De la Porte niet snel een nieuwe daling. Wie nu Funda afstruint, zal voorlopig dus nog geconfronteerd worden met steeds hogere prijzen.