Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Weinig steun onder Gelderlanders voor snelwegblokkades

Boze boeren voerden onlangs actie op de A50.
© Luciano de Graaf
KOOTWIJKERBROEK - Boeren of klimaatactivisten die de snelweg blokkeren om te protesteren, hoeven niet op steun van Gelderlanders te rekenen. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen en Kieskompas.
Bij allebei de groepen zegt een ruime meerderheid die acties niet of nauwelijks te steunen. 70 procent van de ondervraagden geef aan geen heil te zien in boerenblokkades en bijna 80 procent bij klimaatblokkades.
Er is zeker bij de boerenprotesten nog wel nuance. Bijna de helft heeft begrip dat boeren met tractoren de weg op gaan, maar het blokkeren van snelwegen en zeker het dumpen van afval gaat dan weer veel te ver. Dat boeren bij het provinciehuis demonstreren steunt meer dan de helft van de ondervraagden.
Anderhalf jaar geleden protesteerden boeren lang en vaak tegen de stikstofmaatregelen. Daarna werd het rustiger, maar na demonstraties in Frankrijk en België gingen ook Nederlandse boeren weer protesteren.

Bufferstrook

"Dat heeft voornamelijk te maken met de nieuwe mestregels", legt boer Eduard Donkersteeg uit Kootwijkerbroek uit. Ook hij protesteerde in de afgelopen weken, welliswaar niet op de snelweg. "We moeten nu bijvoorbeeld met bufferstroken gaan werken. Ik heb twee percelen. Eén is 1 hectare groot, de andere 4,5 hectare. Daartussen loopt een sloot. Nu moet ik aan de ene kant van het perceel één meter uit de sloot blijven en aan de andere kant drie meter. Van dezelfde sloot", zegt hij met verbazing.
En dat heeft gevolgen. De bufferstrook mag namelijk niet bemest worden. "Ik moet een groter deel van mijn mest nu ergens anders kwijt. Daar zitten kosten aan verbonden en die worden nu alleen maar hoger. Elke keer komt er bij de boer maar wat op z'n bord. Zo stapelt het maar op."

'Voor de voeten lopen'

Het is volgens Donkersteeg daarom belangrijk dat boeren blijven aangeven het niet eens te zijn overheidsbeleid. "Als je gewoon op je bedrijf blijft zitten, hoort ook niemand je." Hij snapt dat de boerenacties bij sommigen in het verkeerde keelgat schieten. "Wat je ook doet: overal heeft wel iemand last van. Het is niet zo dat het leuk is om die mensen voor de voeten te lopen. Maar we moeten ons wel laten horen."
Voor de onvrede van boeren is overigens wel veel begrip: Bijna tachtig procent van de ondervraagden snapt dat boeren er klaar mee zijn en bijna de helft van hen vindt dat de regels die door de politiek worden opgelegd vaak te streng zijn. Een grote groep staat hier neutraal in.
Zie ook:
Opvallend is het verloop van stad naar dorp: In de stedelijke omgeving is minder steun voor boerenprotesten dan op het platteland. En praktisch opgeleiden steunen de protesten meer dan theoretisch opgeleiden. Voor klimaatprotesten zijn die grafieken precies andersom.

Verantwoording

Dit onderzoek werd door Kieskompas, in opdracht van de regionale omroepen, uitgevoerd. De dataverzameling voor dit onderzoek vond plaats vanaf vrijdagmiddag 16 februari tot en met dinsdagochtend 20 februari 2024. Daarbij heeft Kieskompas gebruik gemaakt van het Kieskompas VIP-panel en zijn voor de provincies met minder inwoners extra panelleden uitgenodigd.

Deze dataverzameling heeft geleid tot een gewogen steekproef van 7738 gewogen respondenten. Om de resultaten generaliseerbaar te maken voor stemgerechtigde inwoners van Nederland, heeft Kieskompas een weging op de resultaten van het onderzoek uitgevoerd.

Wil je meer lezen over hoe dit onderzoek is uitgevoerd? Klik dan hier.