Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Stikstofplannen onvoldoende, provincie roept om meer geld en duidelijkheid

Tienduizenden boompjes op de Hoge Veluwe als herstelmaatregel
© Omroep Gelderland
ARNHEM - De huidige stikstofplannen zijn onvoldoende om de doelen in de komende tien jaar te halen. Tot die conclusie komen het Planbureau voor de Leefomgeving, de Wageningen Universiteit, Deltares en het RIVM.
Volgens de onderzoekers is er meer nodig om de doelen voor de landbouw te halen en is het uitkopen van piekbelasters en nieuwe mestregels niet voldoende.
Ook de plannen van de provincies voor de toekomst van het landelijk gebied hebben volgens de onderzoekers veel haken en ogen. De opgave is zo immens dat het onhaalbaar is het binnen tien jaar te realiseren.
Bovendien zitten veel maatregelen die door de provincies worden genoemd nog in de pilotfase, maar verwachten provincies wel dat die maatregelen op korte termijn grootschalig kunnen worden ingezet.
Die plannen werden vorig jaar ingediend, maar zijn heel globaal. Voor de concrete plannen is meer tijd nodig. In reactie op het onderzoek roept Gelderland nogmaals op om meer geld en perspectief voor boeren. De provincie denkt nog bijna anderhalf jaar nodig te hebben om de plannen definitief te maken.

24 miljard euro is onvoldoende

Voor de stikstofmaatregelen is 24 miljard euro gereserveerd, alleen Gelderland zegt al tien miljard euro nodig te hebben. Alle provincies samen hebben het dubbele van die 24 miljard euro nodig.
Vanwege die forse overschrijding is het volgens de onderzoekers nodig om te bekijken welke gebieden eerst moeten worden aangepakt. "Een uitgangspunt zou kunnen zijn om te beginnen met gebieden met een urgente natuuropgave omdat uit data blijkt dat er sprake is van een achteruitgang", staat in het rapport.
Demissionair minister Christianne van der Wal zegt in een reactie bij het ANP dat 'het heel duidelijk is dat er meer nodig is en dat er scherpere keuzes moeten worden gemaakt om de doelen op tijd te halen.'