Achterhoek / Liemers

Alle groene energie van Gelderland is nu al op

Zonnepanelen op Grote kerk
DOESBURG - Alle duurzame energie die Gelderland in één jaar produceert is op maandag 4 maart al op. Gemeenten moeten aan de bak met méér zonnepanelen en windmolens. Toch blijkt dat vaak lastig. Want zie maar eens plek te vinden en mensen mee te krijgen. Zo ook in Doesburg. Maar daar hebben ze iets origineels op verzonnen: daar willen ze zonnepanelen op de kerk leggen.
Als Gelderland álle groene stroom die in één jaar wordt opgewekt allemaal achter elkaar zou verbruiken, dan zou die stroom nu al op zijn voor dit jaar. Dat meldt organisatie Green Energy Day. Er moet dus flink worden verduurzaamd.
Ook in Doesburg. Michiel Bergsma heeft zijn werkschoenen aangetrokken en tuurt over de natte akkers achter zijn woning. Hij woont in het buitengebied. Op die akkers zouden twee grote zonnevelden komen te liggen, velden vol met zonnepanelen. Maar die plannen zijn vooralsnog opgeschort.
Iets waar Michiel wel blij mee is: "We hebben met de hele buurt, zo'n zeventig omwonenden, allemaal al getekend tegen die dingen want het past hier niet. En dat heeft niks te maken met 'not in my backyard' oftewel: niet in mijn achtertuin. Het landschap is hier te klein, er zijn betere plekken."

Verstopping op het elektriciteitsnet

Dat het lastig is om zogeheten zonnevelden aan te leggen of windmolens te plaatsen, weet ook Doesburgs wethouder Birgit van Veldhuizen. Toch is de aanleg van zonnevelden niet definitief van de baan.
De provincie zei onlangs dat er geen vruchtbare landbouwgrond mag worden gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen. En daar komt nog bij dat energieprovider Liander met ernstige vertragingen kampt als het gaat om de aanleg van de nodige kabels.
Wethouder van Veldhuizen: "Er is sprake van netcongestie. Dat wil zeggen dat de netbeheerders hebben aangegeven dat er tot 2030 geen ruimte meer is op het net voor nieuwe grootschalige zonnevelden. Er kan alleen nog een nieuwe aanvraag worden gedaan als er zicht is dat een nieuw zonneveld binnen enkele jaren op het elektriciteitsnet kan worden aangesloten."
Alle groene energie is voor dit jaar op

Zonnepanelen op Grote Kerk

Wel werkt Doesburg aan regels om het makkelijker te maken om zonnepanelen op daken van gebouwen te plaatsen. Zelfs de Grote kerk midden in het centrum van Doesburg zou daarbij plek kunnen bieden aan panelen.
Doeswatt juicht het benutten van veel meer daken toe. De lokale energiecoöperatie heeft al op enkele plekken zonnepanelen gelegd. Voorzitter Monique Dirven van Doeswatt: "Er liggen nu al panelen op jongerencentrum 0313. Dat is geweldig. Maar het zou heel fijn zijn als de gemeente ons meer actief gaat helpen om te zoeken naar nog meer daken. Op die manier kunnen we meer meters maken en sneller meer duurzame energie opwekken met elkaar."