Liemers

Eindelijk duidelijkheid over verlenging A15

Een artist impression van de nieuwe brug over het Pannerdensch Kanaal, onderdeel van het verlengen van de A15.
© Architect Ney&Partners
ZEVENAAR - Mag de A15 tussen Bemmel en Zevenaar worden verlengd? Komt er groen licht voor de verbreding van de A12 bij Zevenaar? Dat bepaalt de Raad van State woensdag in de zaak die al ruim drie jaar duurt.
Veel ondernemers zijn hier voor, omdat het verkeer tussen Arnhem en Nijmegen vaak vastloopt. Omwonenden en natuurclubs zijn juist tegen, omdat zij denken dat het negatieve gevolgen voor de natuur heeft. Auto's en vrachtwagens zouden na de verlenging van de snelweg te veel stikstof uitstoten. En dat zou onvoldoende gecompenseerd worden.

Bouw kan niet meteen starten

Als de Raad van State besluit dat de weg aangelegd mag worden, dan betekent dat nog niet dat er meteen met de aanleg kan worden begonnen. Er moet eerst een bouwer worden gevonden. En complicerende factor is dat de prijzen voor personeel en materialen de laatste jaren fors hoger zijn geworden.
De zaak kent een lange voorgeschiedenis. Tegen het tracébesluit uit 2017 werden aanvankelijk door 44 particulieren, bedrijven en organisaties beroep ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Die deed in januari 2021 de eerste tussenuitspraak. Vier mensen hadden bezwaar ingediend over de stikstofberekeningen. Zij hielden namelijk alleen rekening met stikstof die binnen vijf kilometer van de weg neerdaalde. Geoordeeld werd dat deze berekeningen inderdaad gebrekkig waren.

Oordeel over laatste bezwaren

Er werden nieuwe stikstofberekeningen gemaakt waarbij de stikstofuitstoot van verkeer werd berekend tot op 25 kilometer van de weg, de zogenoemde rekenafstand. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde dat dit aanvaardbaar was. Maar er bleven nog zes bezwaren. Daarover doet de Afdeling bestuursrechtspraak woensdag uitspraak.
Zo moet het doortrekken van de A15 eruit zien.
© Omroep Gelderland