Rivierengebied

Linda verhuisde voor 'droomschool', nu dreigt hij dicht te gaan

Google Maps afbeelding Democratische basisschool de Vallei in Driel
© Google Maps
DRIEL - Linda verhuisde vier jaar geleden vanuit Amsterdam naar Velp om haar kinderen op een basisschool in Driel te kunnen doen. Nu dreigt die school de deuren te sluiten.
Het draait allemaal om basisschool De Vallei. Die werd vorig jaar door de Onderwijsinspectie als 'zeer zwak' beoordeeld. "Het lukt het team en het bestuur niet om de moeizame weg die voor ons ligt, te belopen", schrijft de school in een brief aan de ouders. "De stappen die we hebben gezet, kostten veel energie en voor velen té veel energie."

Zoektocht

Het is begin 2021 als de scholen na de coronasluiting weer opengaan. Linda Langheld merkt dat haar negenjarige dochter op school in Amsterdam vastloopt. "Ik vond dat heel vreemd. Er waren op school nooit problemen. Het kostte haar alleen veel energie", vertelt ze.
Linda noemt de naam van haar dochter vanwege privacyredenen liever niet.
Ze gaat op zoek naar een nieuwe school en een andere onderwijsvorm. "We hadden het fijn in Amsterdam, maar het ging niet langer voor mijn dochter. Ze was op."
De Amsterdamse gaat op bezoek bij verschillende scholen in Nederland en komt uiteindelijk bij 'democratische' basisschool De Vallei in Driel terecht. Daar lijken alle puzzelstukjes op hun plaats te vallen. De eigen interesse van de kinderen die bij deze onderwijsvorm centraal staat, geven voor Linda de doorslag: het gezin verhuist naar Velp.
"We hebben natuurlijk eerst gezocht naar een woning in Driel. Ik heb zelfs een brief opgehangen op het prikbord van het café in Driel. Helaas lukte het niet. We zijn toen verder gaan kijken naar een woning in Wageningen en Oosterbeek. Uiteindelijk is het Velp geworden."

Bijzondere onderwijsvorm

Democratische basisschool De Vallei presenteert zich als een school waar kinderen veel vrijheid krijgen. Kinderen mogen zelf beslissen hoe, wanneer, wat en waar ze willen leren. "Iedereen kan moties indienen in de wekelijkse schoolkring en elke stem telt even zwaar mee. Moties kunnen gaan over alle aspecten van de school, van het organiseren van feesten, excursies of een kamp, tot de aanschaf van een naaimachine", schrijft de school op haar website.
Het werkt voor mijn kinderen niet als zij zes uur per dag op een stoeltje moeten zitten
Volgens Linda is de keuze voor De Vallei een schot in de roos. "Mijn dochter is weer helemaal opgebloeid op school", stelt ze. "Ze had het nodig om even geen druk meer te voelen en om te leren vanuit haar eigen interesses." Naast een dochter heeft Linda ook een zoon op de school.

Oordeel inspectie

Toch is de Onderwijsinspectie minder enthousiast over de basisschool in Driel. "De school moet de ontwikkeling van de leerlingen scherper in beeld hebben en analyseren", schrijft de inspectie in een rapport.
Ook is er te weinig ondersteuning voor leerlingen die dit nodig hebben. "Het ontbreekt op de school aan een professionele kwaliteitsstructuur, waarin bestuur, schoolleiding en het onderwijsteam samen werken aan het beste onderwijs voor al hun leerlingen."
Linda voert inmiddels met andere ouders actie om de school open te houden. "Dit gaat om het behoud van deze speciale onderwijsvorm. Ik heb met eigen ogen kunnen zien dat kinderen hier baat bij hebben. Het werkt voor mijn kinderen niet als zij zes uur per dag op een stoeltje moeten zitten."
Volgens haar zal een sluiting voor nieuwe problemen zorgen. "Naar welke school moeten de kinderen dan? Er zijn geen andere democratische scholen in de buurt. Ik ben net een beetje gesetteld. Als de school sluit, is het slechts een kwestie van tijd voordat er een groep kinderen thuis komt te zitten."
Omroep Gelderland heeft basisschool De Vallei meerdere keren benaderd voor een reactie op de aangekondigde sluiting. Hier is de school niet op ingegaan.