Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Boosheid na uitstel besluit over A15: 'In Randstad had weg er al gelegen'

Bij een gesloten tankstation in Zevenaar liggen al jaren bouwmaterialen klaar voor de verlenging van de A15.
© ANP
BEMMEL - Het besluit om pas duidelijkheid te geven over de mogelijke verlenging van de A15 nadat het stikstofonderzoek beter is onderbouwd, stuit op veel reacties. Omwonenden zijn teleurgesteld, terwijl de Vereniging Natuur en Milieufederatie Gelderland lichtpuntjes ziet.
Het is de derde keer dat de Raad van State een uitspraak doet over dit infrastructuurproject, waarin vooral stikstofuitstoot een struikelblok is. Het nieuwe stuk snelweg zal namelijk worden aangelegd door natuurgebieden. Voor het aansluiten van de A15 op de A12 zullen zes agrarische bedrijven stoppen. De stikstofwinst die dat oplevert, zou de stikstofuitstoot van het nieuwe stuk A15 moeten opvangen.
Maar of dit volstaat, is nu nog onduidelijk, oordeelt de Raad van State. Eerst moet duidelijk zijn hoe de Natura 2000-gebieden ervoor staan, en of er eventueel andere maatregelen nodig zijn.

Bewoners wachten al decennia

Inwoners van plaatsen als Groessen, Zevenaar en Overbetuwe, die vlakbij het voorgenomen snelwegdeel wonen, zijn teleurgesteld dat er weer geen definitieve uitspraak is gedaan, laten ze op sociale media weten. "We wachten al twintig jaar."
Jan Rasing van de Stichting Duurzame Aanleg A15 is zwaar teleurgesteld. "De minister krijgt weer een halfjaar om de zaak op orde te maken. Maar als een burger een uur te laat zijn stukken aanlevert, word je niet-ontvankelijk verklaard", stelt de inwoner van Loo bij Duiven.
Hij krijgt bijval van de oprichter van de stichting Theet van Aalst, ook uit Loo, tevens voorzitter. Hij schampert: "Dit is al derde keer dat de minister iets mag aanpassen. Alweer vertraging. We zien gebeuren dat het langer dan zes maanden gaat duren. Dit leidt alleen maar tot nog meer onzekerheid. Dit duurt al tientallen jaren. Stel je voor dat dit in de Randstad aan de hand was, dan had die snelweg er allang gelegen."

Bruls ongeduldig

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls begrijpt de beslissing, maar vindt het jammer dat er nog een half jaar onzekerheid is. "We moeten echt door nu, afwachten kan niet langer", aldus Bruls. "We hopen dat er nu snel een besluit komt over het hele project. Zonder deze maatregelen slibt de regio nóg verder dicht en is de Woondeal onhaalbaar."
Als de verlenging van de A15 niet door zou gaan, zou dat volgens de burgemeester een 'absoluut drama' zijn.

'Van de zotte'

De Stichting Duurzame Aanleg A15 is niet tegen het doortrekken van de A15, benadrukt Van Aalst. "Maar het moet duurzaam gebeuren. Ik verwijt de Rijksoverheid dat die nooit serieus naar een tunnel heeft willen kijken en alleen maar denkt aan een brug."
Hij herhaalt zijn uitspraak van ruim zeven jaar geleden en doelend op de Betuwelijn: "Er komt straks een brug over een tunnel waar nu de treinen door gaan, het is toch van de zotte."

Lichtpuntje

De Vereniging Natuur en Milieufederatie Gelderland, die als enige bezwaarmaker in de zaak is overgebleven, zegt woensdag dat de uitspraak nog bestudeerd moet worden, maar ziet een lichtpuntje. "De Raad van State lijkt onze bezwaren te volgen ten aanzien van het extern salderen."

Provincie is positief

Het doortrekken van de snelweg A15 is niet alleen goed voor de leefbaarheid in het gebied en de luchtkwaliteit in de steden, maar ook voor de nationale economie, stelt Provincie Gelderland. Nu de Raad van State woensdag heeft bepaald dat het tracébesluit voor het project bijna in orde is, hoopt de provincie dat een "definitieve en hopelijk positieve einduitspraak een stap dichterbij is gekomen", laat verantwoordelijk gedeputeerde Klaas Ruitenberg weten.
Als de aansluiting van de A15 op de A12 er komt, ontstaat een rechtstreekse verbinding van de Rotterdamse haven naar het Duitse achterland.

Reactie ministerie

"Deze tussenuitspraak geeft ons de gelegenheid om een verdere onderbouwing in te dienen in het Tracébesluit. Hiermee kan de Raad van State binnen deze beroepsprocedure alsnog een eindoordeel uitspreken over het project", laat het ministerie in een reactie weten.
"We bestuderen de uitspraak en gaan in overleg met de Provincie Gelderland als partner in het project. We gaan aan de slag om binnen de gestelde termijn aan het verzoek van de Raad van State te voldoen zodat er alsnog een einduitspraak kan volgen."
Weer geen écht besluit doortrekken A15