Achterhoek / Liemers

'Zelfs het matras stinkt naar schimmel', huurders zijn het beu

Schimmel in huurflats Doesburg.
© Omroep Gelder;amd
DOESBURG - Schimmel op de muren, lekkende daken en kapotte kozijnen. Huurders in Doesburg zijn het zat en hebben hun klachten gebundeld in een zwartboek. Ze zijn boos en teleurgesteld dat de woningstichting al jarenlang te weinig doet. Het boek vol met foto's is voor Saskia Hakstege, directeur-bestuurder van Woonservice IJsselland, kortweg WIJ. Zij nam het dossier buiten, voor haar kantoor, in ontvangst.
Vooral de bewoners van de acht flats aan de Goudenregenstraat en de Koppelweg zeggen al jarenlang last te hebben van schimmel. Tot nu toe hebben zo'n 30 bewoners schrijnende situaties in het boek gezet.
Bewoner Nadia Sjamojani: "Er zit schimmel in de badkamer, op de kozijnen. En het enige dat ik telkens te horen krijg van de woningbouwvereniging is dat ik moet ventileren. Natuurlijk doe ik dat, maar die schimmel blijft terugkomen. Weet je wel hoe ongezond dat is voor mijn kind?"

Ze smeren alleen de scheur dicht

Iets verderop in een andere flat laat Daphne Stijntjes de schimmelvlekken op de slaapkamer zien. Op de muur prijkt een grote zwarte vlek, ook de plinten zijn aangetast. "Het ruikt hier muf. Zelfs ons matras stinkt naar schimmel, ook al was ik elke week de matrashoes, die schimmellucht krijg je er niet uit. En WIJ doet helemaal niks. Ja, ze strijken hier een scheur in de muur dicht en dat is het dan."

Nieuwe huurwoning onbewoonbaar

Niet alleen huidige bewoners klagen steen en been. Het verhaal van Ester Kamps uit Dieren kan ook in het dossier. Door een scheiding kreeg ze afgelopen november met urgentie een woning op de Hermaat in de wijk Beinum. Maar daar wonen, dat doet ze nog steeds niet.
Er valt spul uit plafonds waarvan ik niet weet wat het is
Bewoner Ester Kamps
Kamps laat zien wat er allemaal kapot is: "De kozijnen zijn bijna allemaal stuk en her en der zijn er andere stukken in gezet. Er zitten gaten in muren en in plafonds. Schimmelvlekken, radiatoren die met verschillende verf zijn bijgewerkt, een gat bij de lamp in de badkamer. En er valt spul uit plafonds waarvan ik niet weet wat het is."
Zo kan Ester nog wel even doorgaan. De woning is in deze staat niet bewoonbaar en de lijst is inmiddels zo lang dat Ester zeker weet dat ze dat zelf niet kan opknappen. "Maar de woningbouw zegt dat ik dat wel moet doen, maar hoe dan? En hoezo moet ik dat doen? Ik wil best verven en een vloer leggen. Dat hoort er gewoon bij, maar dit is echt niet normaal."
Huurders boos op woonstichting

Problemen oplossen of nieuwe flats bouwen

De lokale SP heeft in een paar maanden tijd ruim dertig klachten gebundeld en wil dat de stichting WIJ de klachten serieus neemt en de boel gaat opknappen. Voorzitter Michael Bouwman van de SP: "Uit ons onderzoek blijkt dat er een serieus aantal klachten zijn over de staat van de woningen. Het is belangrijk dat Woonservice IJsselland de problemen aanpakt."
"De problemen in de appartementen zijn niet alleen vervelend voor de bewoners, ze leiden ook tot ongezonde en zelfs gevaarlijke situaties." Volgens de SP moet de woningstichting óf de problemen oplossen, óf nieuwe flats bouwen", aldus de voorzitter.
Bij het in ontvangst nemen van de klachten belooft directeur Saskia Hakstege van Woningservice IJsselland met de bewoners op korte termijn in gesprek te gaan. "Wij nemen altijd iedereen serieus maar we kunnen niet altijd alles oplossen. We gaan er serieus naar kijken en komen erop terug. Maar we moeten daar wel even de tijd voor krijgen", aldus Hakstege.