Gelderse Vallei / Rivierengebied

Waarschuwing: eet niet alleen eieren van hobbykippen

Afbeelding ter illustratie.
© Pexels
BARNEVELD - Het Voedingscentrum adviseert hobbykippenhouders om niet alleen eieren te eten van hun eigen kippen, maar ook die uit de supermarkt. Dat meldt de NOS. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat Nederlandse hobbykip-eieren mogelijk hoge concentraties PFAS bevatten en dat onduidelijk is wat daarvan de bron is.
Het Voedingscentrum zegt dat eieren uit de supermarkt, van de markt of van speciaalzaken de veiligste keuze zijn. "Ik snap wel dat men met dat advies komt", zegt hobbykippenhouder Paula Poolman uit Buren. "Ik ben al op leeftijd en zoveel eieren eet ik niet, dus ik maak me minder zorgen. Maar als ik kleine kinderen zou hebben, dan zou ik me wel zorgen maken. We weten gewoon niet precies in welke eieren er PFAS zitten."
PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die niet in het milieu voorkomen. Ze worden onder meer gebruikt voor anti-aanbaklagen van koekenpannen en waterafstotende kleding. PFAS kunnen slecht zijn voor de gezondheid.

'Waar halen ze dit vandaan?'

Ge Donkersteeg uit Barneveld houdt zelf ongeveer tien kippen. "Het is wel makkelijk als je een vers eitje hebt", grapt hij. Toch snapt de hobbykippenboer niets van dat advies. "Waar halen ze dit vandaan? Hebben ze alle hobbyfokkers onderzocht?"
Poolman, met ongeveer dertig kippen, laat haar eieren vooralsnog niet onderzoeken. "Ik vind eigenlijk dat hobbydierhouders gratis hun eieren zouden moeten testen. Dat kan nu niet. Zo'n onderzoek, wat ik heb gehoord, kost honderden euro's.
De minister voor Medische Zorg doet aanvullend onderzoek.