Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Groot tekort aan technici: zo komt Alliander aan nieuw personeel

HAN-student Alex Willemse helpt mee ons stroomnet uit te bouwen
© Omroep Gelderland
APELDOORN/ARNHEM - Een hbo-opleiding in de techniek waarbij je vanaf dag één betaald krijgt. De aanhoudende vraag naar techneuten dwingt technische bedrijven en scholen tot creatieve oplossingen. Zo sloegen de HAN en het Arnhemse Alliander een aantal jaar geleden de handen ineen en dat lijkt een succes. De eerste studenten zijn afgestudeerd en werken nu dagelijks aan het elektriciteitsnet.
Zonnepanelen op daken en de cv-ketel die wordt ingeruild voor een elektrische warmtepomp. De energietransitie is in volle gang en daarvoor is een groter stroomnet nodig. Zo moeten er kabels vervangen worden en moeten in heel Gelderland extra onderstations geopend worden. Elektriciteitsbedrijf Alliander zit te springen om extra technische handjes om dit soort werkzaamheden uit te voeren.

Vier dagen praktijk

Student Alex Willemse startte in 2022 met zijn opleiding op de HAN in Arnhem en tegelijkertijd trad hij in dienst bij Qirion, een onderdeel van Alliander. Het is een werk-leertraject dat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen sinds enkele jaren aanbiedt in samenwerking met Qirion.
Alex volgt een opleiding Elektrotechniek en kan zijn kennis direct in de praktijk toepassen, want vier dagen per week doet hij praktijkervaring op bij Qirion, bijvoorbeeld op het oefenstation Anklaar in Apeldoorn. Dat bevalt goed.
"Vaak als je een hbo-studie begint, word je vooral theoretisch opgeleid. Vaak mis je dan een stukje praktische kennis en die praktische kennis kun je heel mooi hier opdoen", vertelt Alex.

'We hebben mensen nodig'

En de vaardigheden die Alex leert op de oefenlocatie daar zitten we om te springen in Nederland, weet Jeroen van Vessem, Teamleider Vermogen Schakelaar bij Qirion. "Er staan wat gebieden op rood in Nederland. Er moeten een hele hoop onderstations gebouwd worden. Daar heb je mensen voor nodig."
En dus sloegen Qirion en de HAN de handen ineen. "Iedereen kan het in de kranten lezen, of op het journaal horen", zegt Mieke de Vries van de HAN. "Hoe groot de tekorten aan goed opgeleide technici zijn voor de energietransitie. Netbeheerders hebben daar last van. Dus die willen heel graag hun personeelstekorten aanvullen."
Inmiddels zijn 38 studenten gestart met dit leerwerkprogramma.

Dit leerwerkprogramma heet het Operational Network Program. Studenten met een technisch profiel die de havo hebben afgerond volgen bij de HAN een zogeheten associate degree. Deze opleidingsvorm ligt tussen mbo-4 en een hbo bachelor. Studenten hebben een baangarantie binnen Alliander. De werkgever betaalt de studiekosten en studenten ontvangen vanaf de eerste dag een salaris.