Rijk van Nijmegen

Nijmegen waarschuwt COA: grote noodopvang moet nu echt leeg

De opbouw van de tijdelijke opvang in Nijmegen.
© Marcel Krijgsman
NIJMEGEN - Nijmegen waarschuwt dat één van de grootste noodopvangplekken voor asielzoekers van het land - het voormalige sportpark Winkelsteeg - per 1 mei leeg moet zijn. Als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) daar niet in slaagt, zal Nijmegen de kosten van uitstel op het COA verhalen. De gemeente gaat uit van 60.000 tot 70.000 euro per week.
In de noodopvang in Nijmegen zitten zo'n 1200 asielzoekers en is daarmee één van de grootste in het land. Het COA heeft al tweemaal toestemming gekregen om de locatie langer open te houden dan in eerste instantie was afgesproken.
Dat gebeurde 'onder grote druk van de landelijke problemen in de opvangketen. Nijmegen maakt al jaren veel en vaak ruimte voor de opvang van asielzoekers', vindt het college van burgemeester en wethouders te Nijmegen. Dinsdag waarschuwden ze het COA per brief over de kosten.

Ruimte voor woningen

Op de Winkelsteeg moeten woningen worden gebouwd. De werkzaamheden daarvoor moeten in mei van start gaan, omdat de woningen anders niet tijdig opgeleverd kunnen worden. 'Uitstel zal onder geen enkele voorwaarde of omstandigheid meer worden verleend', staat in de brief aan het COA.
Aan de Nijmeegse gemeenteraad laat het college weten dat ze denken dat het het COA veel moeite zal kosten om de ontruiming tijdig te realiseren, aangezien de problemen in de opvangketen nog steeds groot zijn.
Het COA is bezig met het verplaatsen van asielzoekers vanaf de Winkelsteeg, maar het terrein is nog lang niet leeg. Dat komt omdat er structureel te weinig opvangplaatsen in het land zijn, aldus een woordvoerder. Lukt het niet om de locatie leeg te krijgen vóór 1 mei, dan wil Nijmegen tot maximaal 70.000 euro per week verhalen op het COA.
Overzicht op opvanglocaties in Gelderland: