Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Uniek beeld: wolf wurmt zich door dassenpijp

Het past maar net
© Natuurmonumenten
OTTERLO - Na klimmende en springende wolven is op de Veluwe nu ook een wolf gefilmd die zich door een dassenpijp wurmt. Volgens boswachter Frank Theunissen toont dit aan dat het roofdier maar een klein gat nodig heeft om een raster te passeren.
Het gaat om een buis met een diameter van 30 centimeter laat Natuurmonumenten, de beheerder van het gebied, weten. Dassen kunnen via de doorgang een hek passeren, maar nu blijkt dus dat de wolf er ook gebruik van maakt.

'Maak dassenpijp wolfwerend'

Er lag al een advies van de wolvencommissie Gelderland om wolfwerende dassenpijpen te plaatsen. Nu vastgesteld is dat de wolf door zo'n gat kan kruipen, zal er een aanpassing moeten worden gedaan.
Er wordt voorgesteld een buis te gebruiken met een maximale doornede van 25 centimeter en een of twee bochten te plaatsen van 45 graden. Dan blijft de dassenpijp groot genoeg voor de das en andere kleine zoogdieren (konijn, egel, haas), maar is hij te klein voor de wolf. Met een bocht zal de wolf er sowieso niet meer door kunnen, is de gedachte.

Liever kruipen dan springen

Wie een wolfwerend raster plaatst, bijvoorbeeld om vee te beschermen, moet zich volgens zowel de Zoogdiervereniging als Natuurmonumenten realiseren dat wolven niet graag springen, maar liever onder een omheining door kruipen. De beelden laten zien dat het roofdier zich klein kan maken.
Kijk hoe de wolf door de dassenpijp kruipt:
Veluwse wolf kruipt door dassenpijp