Noord-Veluwe

Elburg wil 900 woningen bouwen, claimt het recht om de grond te kopen

Wethouder Lyda Sneevliet heeft in het verleden al meerdere locaties voor woningbouw bekeken. Donderdag werden drie nieuwe locaties bekend gemaakt.
© Gemeente Elburg
ELBURG - "Het is een van onze grootste besluiten in onze gemeente van de afgelopen jaren." Burgemeester Jan Nathan Rozendaal steekt zijn trots niet onder stoelen of banken. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten 'voorkeursrecht' te plaatsen op drie grote lappen grond: als die grond verkocht wordt, heeft de gemeente het eerste recht om dat te kopen. Wat houdt het besluit exact in?

900 woningen? Waar wil de gemeente die gaan bouwen?

Op drie plekken: in de kern Elburg/Oostendorp worden, rondom het gemeentehuis, 715 woningen gebouwd. Op 't Harde staan, ter hoogte van de rotonde bij de Energieweg, 118 woningen langs de Eperweg in de plannen. En in Doornspijk is ruimte gevonden voor 48 woningen, bij de nieuw te bouwen MFA aan de Lageweg.

En wat houdt het voorkeursrecht dan in, waar de gemeente nu gebruik van wil maken?

"Dit betekent dat grondeigenaren, als ze hun grond gaan verkopen, deze als eerste aan de gemeente Elburg moeten aanbieden", zegt wethouder Lyda Sneevliet. "Dat doen we zodat we speculatie tegen kunnen gaan. Als we dit voorkeursrecht hanteren, kunnen projectontwikkelaars de grond niet voor onze neus wegkapen. Dat voorkeursrecht geldt nu nog niet, trouwens: we hebben woensdag gelijk de grondeigenaren geïnformeerd, en het plan ook naar de gemeenteraad gestuurd. Die zal er in juli over moeten stemmen, om het voorkeursrecht te bevestigen. Je kunt je voorstellen dat we dus, tot nu toe, alles heel stiekem moesten doen, om die speculatie ook de afgelopen tijd te voorkomen."

Als we de plannen zo zien, is die grond essentieel. Betekent dit voorkeursrecht ook dat grondeigenaren onteigend kunnen worden?

"Zo hard gaat het echt niet", stelt projectleider Erik Roest. "Voordat je aan dat soort dingen moet denken, is er al heel veel gebeurd. In Nederland wordt zelden grond onteigend, want er zijn genoeg andere opties. Maar je hebt gelijk: de plannen die we nu maken, vragen wel om deze grond. En dus zullen we er alles aan gaan doen om die grond de komende jaren in ons bezit te krijgen. Daarover zullen we gesprekken gaan voeren met de eigenaren, en ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt om er samen uit te komen. We hebben alle brieven persoonlijk proberen te overhandigen aan de grondeigenaren, en daar zaten al enthousiaste reacties tussen."

Om hoeveel grondeigenaren gaat het dan?

"In totaal om 60 eigenaren", zegt Roest. "Die hebben nu vier weken de tijd om een zienswijze in te dienen op ons plan om het voorkeursrecht te laten gelden. Die zienswijzen zullen we dan bundelen, er op reageren, en pas daarna zal de gemeenteraad besluiten of dit definitief doorgaat. Die tijd willen we juist ook nemen, zodat iedereen de ruimte heeft om van zich te laten horen."

En als het dan lukt: hoe snel staan die huizen er dan?

"Dat loopt zo'n vaart nog niet", is het antwoord van wethouder Sneevliet. "Ten eerste omdat we nu alleen nog maar bedacht hebben wáár straks die woningen moeten komen. Hoe ze er uit gaan zien, hoeveel het er precies worden, wat we moeten doen qua voorzieningen of aansluitingen op bestaande wegen, dat is allemaal nog niet bedacht. Dat gaan we straks bepalen in samenspraak met onze inwoners. Het belangrijkste is dat we nu eerst zorgen dat die grond niet voor onze neus weggekaapt wordt, daarna kunnen we het participatietraject starten. En bedenk goed: met de stikstofproblemen, de problemen met het energienet en de Natura2000 waar met name de plannen op 't Harde last van zullen hebben, duurt het nog wel vijf jaar voordat er echt gebouwd kan gaan worden. En ook de provincie zal mee moeten denken, omdat we extra aansluitingen moeten creëren op de wegen die zij beheren. Dit is dus niet een plan voor de korte termijn."

Maar als het dan nog zo lang duurt, waarom dan nu al deze plannen?

Daarop heeft burgemeester Rozendaal een antwoord. "900 woningen zijn er gewoon heel veel, voor een kleine gemeente als Elburg. Dit is een van onze grootste besluiten van de afgelopen jaren. Maar die woningen zijn hard nodig. We zien dat er steeds meer gezinnen in Elburg komen wonen. Mensen uit Elburg zelf, maar ook veel mensen die vanuit de Randstad deze kant op komen. Die mensen moeten we een plek kunnen bieden, en daarmee kunnen we ook de bestaande voorzieningen in stand houden. Dit plan is belangrijk voor de toekomst van Elburg."