Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Deze gemeenten vingen dit jaar nog geen statushouders op

Vluchtelingen op archiefbeeld. Foto ter illustratie.
© ANP
RENKUM/SCHERPENZEEL - De Gelderse gemeenten Renkum, Rozendaal en Scherpenzeel hebben hebben dit jaar nog geen enkele statushouder opgevangen, blijkt uit analyse van Omroep Gelderland op basis van cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor die gemeenten valt er nog veel werk te verzetten om afgesproken aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning onderdak te geven.
Voor 1 juli dit jaar moeten er 3.044 statushouders onderdak krijgen in Gelderland, blijkt uit cijfers van begin deze maand. Vooralsnog is dat voor 952 statushouders met een verblijfsvergunning gelukt. Dat betekent dat er in drie maanden tijd nog 2.092 plekken bij moeten komen.
Een flinke opgave, maar volgens gedeputeerde Dirk Vreugdenhil, die namens de provincie toezichthouder is, niet onmogelijk: "Het kan zijn dat gemeenten misschien nu nog niet zoveel heel veel hebben gedaan, maar er is ook nog tijd om dat in te halen en om ervoor te zorgen dat ook alle statushouders een plek krijgen in Gelderland."

'Tekort aan passende woningen'

De gemeente Renkum moet in het eerste half jaar 36 statushouders huisvesten. Volgens officiële cijfers is er tot nu toe niemand opgevangen. Die cijfers zijn van begin deze maand. Vlak na de publicatiedatum heeft de gemeente Renkum naar eigen zeggen 'twee individuele statushouders gehuisvest'. Volgens Renkum gaat het zo moeizaam, omdat er tot nu toe geen passende woonruimte gevonden is voor de statushouders die aan de gemeente worden toegewezen door het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Een woordvoerder van de gemeente Scherpenzeel spreekt over hetzelfde probleem.
Naast de woningnood, speelt het mee dat de sociale huurhuizen van woningbouwcoöperaties vaak niet geschikt zijn voor statushouders, als die huurwoningen al beschikbaar zijn. Volgens de burgemeester van Renkum Agnes Schaap gaat het of om grote gezinnen of om alleenstaande statushouders die aan de gemeente zijn toegewezen. "Het gaat om te weinig woningen of woningen die niet geschikt zijn voor grote gezinnen of mensen die alleen zijn".

Hulp van provincie

Vreugdenhil wil vanuit zijn taak als toezichthouder gemeenten niet alleen op hun taakstelling wijzen, maar hun ook de helpende hand bieden. "Er zijn allerlei mogelijkheden om toch te kijken hoe je kleine woningen kunt creëren, hoe je extra woningen kunt realiseren, hoe je bij de vergunningverlening nog wat kunt helpen. Op zo'n manier proberen we gemeenten echt te ondersteunen bij de ingewikkelde opgave die ze hebben."
Ondanks die hulp heeft de gemeente Renkum er een hard hoofd in: "Het is niet realistisch om te verwachten dat de gemeente, in de huidige woningmarkt en met de huidige mogelijkheden, alle aan de gemeente gekoppelde statushouders een woning kan aanbieden".

Gemeenten en statushouders

Een gemeente heeft volgens de Huisvestingswet van 2014 de wettelijke taak om voor een woning te zorgen voor statushouders. Dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. Elk half jaar bepaalt het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar ook asielzaken onder valt, de taakstelling per gemeente. Een gemeente met meer inwoners moet meer statushouders (ook wel vergunninghouders) opvangen, dan een kleine gemeente. Als een gemeente voor te weinig huizen voor statushouders zorgt, dan wordt de achterstand meegenomen naar de volgende periode. De provincie ziet erop toe dat gemeenten dit ook echt doen en kan in het uiterste geval gemeenten dwingen.