Rijk van Nijmegen

Met deze verkooptips word je rijk op de kleedjesmarkt

De vrijmarkt op het Valkhof in Nijmegen (inzet Marjolijn Ankum)
© ANP / privéfoto
Het is bijna Koningsdag en dat betekent dat veel mensen hun kasten uitmesten op zoek naar spulletjes om te verkopen op een van de vele kleedjesmarkten in de provincie. Je wilt daar natuurlijk zoveel mogelijk geld mee verdienen, maar hoe pak je dat aan?
Je kan je oude rommel op een kleedje gooien en dan hopen dat iemand er wat tussenuit plukt. Maar er zijn betere manieren om je oude speelgoed, strips en kleding aan de man te brengen. Omroep Gelderland vroeg het aan Marjolijn Ankum uit Nijmegen. Zij heeft van opruimen haar beroep gemaakt en helpt mensen als professional organizer.

Speelgoed en vintage kleding

Iedereen heeft wel spullen die thuis liggen te verstoffen. Maar wat leent zich voor de kleedjesmarkt en wat niet? Volgens Marjolijn doet oud speelgoed het altijd goed. "Er zijn ook mensen die zo'n markt gebruiken om alvast een verjaardagscadeautje te scoren, of die nu al bezig zijn met Sinterklaas", zegt ze.
Ook vintage kleding is volgens haar gewild. Vooral bij jongeren. "Die willen dat oude jack van dertig jaar geleden, waarvan wij denken 'weg ermee'. Dus heb je bijvoorbeeld nog oude trainingsjasjes liggen, en ook nog van een bekend merk, neem die dan vooral mee." Ook cd's en lp's zijn altijd populair en die kan je ook makkelijk vervoeren.

Fris en compleet

Neem alleen frisse, gewassen en afgestofte spullen mee naar de kleedjesmarkt. Dat ziet er veel mooier uit en verkoopt ook fijner En nog belangrijker: alles wat je neerlegt moet heel en compleet zijn. "Als mensen bijvoorbeeld op zoek zijn naar glazen, willen ze het liefst een set."

Hoe hoger hoe beter

Als je op de kleedjesmarkt een mooi plek hebt bemachtigd, is het zaak die goed in te richten. "Zet de spullen die je wil verkopen niet op de grond, maar op een paar dozen of een tafeltje. Hoe hoger hoe beter", stelt Marjolijn. Volgens haar is het ook belangrijk de spullen te rangschikken in categorieën. "Gooi dus niet alles op een hoop, want dan zien mensen het niet goed. Maak het overzichtelijk."
Wees ook creatief met teksten, en probeer op te vallen met gekleurde lappen en slingers. "En zorg dat je er zelf ook leuk en feestelijk uitziet", klinkt het.

Prijs je spullen

Met kleine stickertjes of met kartonnen kaartjes kun je de prijzen aangeven. "Maar doe dit niet bij elk artikel", benadrukt Marjolijn. "Vaak is het makkelijker om een prijs te noemen als mensen ernaar vragen. Dan kun je eventueel ook zakken."

De vrijmarkt of kleedjesmarkt is alleen bedoeld voor de verkoop van tweedehands spullen. Commerciële verkoop door particulieren is verboden, net als de verkoop van alcoholische dranken. In sommige gemeenten is de particuliere verkoop van (zelf)gemaakt eten ook niet toegestaan.