Gelderland

Vaccin tegen blauwtong beschikbaar voor veehouders

Schaap met blauwtong.
© Amanda Algra via NH Nieuws
Veehouders kunnen binnenkort hun koeien en schapen inenten tegen blauwtong. Landbouwminister Piet Adema heeft een nieuw vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd. Binnen een week komen de eerste doses op de Nederlandse markt.
'De afgelopen periode is verschrikkelijk geweest voor zowel de dieren die met het blauwtongvirus besmet waren als de houders van deze dieren', schrijft Adema in een brief aan de Tweede Kamer. De minister van Landbouw 'is zeer verheugd dat er nu een veilig en werkzaam vaccin beschikbaar is waarmee veehouders hun dieren kunnen beschermen'.
Naar verwachting zijn er binnen enkele dagen tot een week een miljoen doses vaccins beschikbaar in Nederland. Twee weken later volgt er nog een levering van een miljoen vaccins, meldt de NOS.
In Nederland zijn er rond de één miljoen schapen. Per schaap is één dosis vaccin nodig. Runderen moeten twee keer gevaccineerd worden voor een optimale bescherming.
Het goedgekeurde vaccin is volgens de NOS geproduceerd door de Spaanse farmaceut Syva. Dierenartsen kunnen die injecties kopen via de groothandel. De dierenartsen maken vervolgens een afspraak met de veehouders om de dieren te vaccineren.

55.000 dode schapen

Vorig jaar gingen aan het blauwtongvirus 55.000 schapen en 1000 runderen dood. In Gelderland waren honderden bedrijven getroffen vooral in de Gelderse Vallei en ten oosten van de Veluwe.
De minister hoopt met het vaccin dat er een einde komt aan de ellende in de stallen. "Dierenartsen starten nu zo snel mogelijk met vaccineren, zodat de dieren en houders hopelijk een rustige zomer tegemoet kunnen."

Blauwtong wordt verspreid door de knut, een klein mugje. Kwijlen, opzwellende koppen en mank lopen zijn symptomen van een besmetting. Hoewel een groot deel van de dieren herstelt, gaan er ook dieren, voornamelijk schapen, dood. Dit jaar is de ziekte nog nergens opgedoken.