Stedendriehoek

Zo bakte deze bakker 15.000 oranje tompoucen in twee dagen

Banketbakkerij Jolink in Brummen bakte in 2 dagen 15.000 tompouces.
© Omroep Gelderland
BRUMMEN - De koninklijke traditie van de tompouce is ook dit jaar weer een hit: de Brummense banketbakkerij Jolink werkt zich een slag in de rondte om mensen te voorzien van het oranje gebakje. Dit jaar bakten ze er 15.000.
Ze waren op 26 april al begonnen. Toen bakten ze er zo'n 6000, en op Koningsdag zelf nog eens 9000. "Zoveel mensen willen er één. Elk jaar raken we ze nog kwijt dus dat gaat goed", zegt banketbakker Levi Jolink.
De beste manier waarop je zo'n gebakje met romige banketvulling en oranje laag glazuur kunt eten, is vaak punt van discussie. Het advies van deze banketbakker: "Ik zet hem op zijn kant en dan snij ik in één keer met een mes het stukje af wat ik wil. Eigenlijk maak je de tompouce kleiner zodat hij in je mond past waardoor de roomvulling er niet aan beide kanten uit valt."
Deze bakkerij maakte zo'n 15.000 tompouces

Traditie

Het is traditie om op Koningsdag een tompouce te eten. Dat doen we sinds 1967. Toen werd de huidige koning Willem-Alexander geboren. Op de tafel stonden toen niet alleen beschuit met muisjes, maar ook oranje tompouces. Sindsdien halen mensen - vooral op Koningsdag - deze oranje lekkernij in huis.