Arnhem en omstreken

Portier veroordeeld voor discriminatie, bareigenaar vrijgesproken

De rechtbank in Arnhem.
© Omroep Gelderland
ARNHEM - Een man werd de toegang geweigerd tot een Arnhemse bar, omdat hij buitenlander en allochtoon is. Een portier is daarom vrijdag veroordeeld voor discriminatie van iemand om zijn ras of afkomst. De bareigenaar werd vrijgesproken.
De man en zijn vriendin meldden zich op 6 mei 2022 bij de bar op de Korenmarkt. Ze kregen van de portier te horen dat hij niet naar binnen mocht, omdat hij allochtoon is en dat dit beleid van de bar zou zijn.

'Jouw soort moeten we hier niet'

Het stel deed hun verhaal bij twee politieagenten die in de buurt waren. De agenten gingen naar de beveiliger en hoorden dat hij tegen een andere allochtone jongen in de wachtrij zei: "Jouw soort moeten we hier niet." Hij vertelt de agenten even later: "‘Ik heb hem geweigerd en gezegd dat hij niet welkom is omdat hij een buitenlander is."
De portier ontkende vrijdag dat hij discrimineert. De man ging niet specifiek in op het incident in mei 2022, maar zei wel waar hij in het algemeen op let: "Jouw soort kan bijvoorbeeld ook betekenen dat het een lastpak is of iemand die te veel gedronken heeft. Dat heeft niet te maken met afkomst."

'We moeten selecteren'

Portiers kijken of iemand aan de huisregels voldoet: bijvoorbeeld geen drugs, correct gekleed en geen petjes. Volgens een barkeeper, die als getuige was opgeroepen, wordt er gezocht naar een mix van allerlei soorten mensen -jong en oud, man en vrouw- ongeacht je achtergrond.
De verdachte beveiliger zegt er ook zo over te denken. "We krijgen honderden mensen aan de deur. We oordelen hoe de sfeer op dat moment is, of ze erbij passen. Dat we moeten selecteren is logisch. Vol is vol, dan kan niemand nog naar binnen. Het maakt mij niet uit of je groen, geel of blauw bent."
De man, die als zzp'er werd ingehuurd, zei echter ook dat allochtonen overlast gaven. "We hadden twee jaar geleden last van een bepaalde groep etnische mensen, vooral Afghanen. Zij waren handtastelijk bij vrouwen."

'Niet te veel dezelfde groepering'

De eigenaar moest eveneens voor de rechter verschijnen, omdat hij volgens de aanklacht discriminerend beleid voerde en/of medewerkers opdracht gaf om een beperkte hoeveelheid mensen van allochtone afkomst toe te laten.
Hij verklaarde dat een grote groep van dezelfde groepering de sfeer niet ten goede komt. "Ik heb de portiers geïnstrueerd dat ze daarop moeten letten. We willen een gemêleerd gezelschap, bijvoorbeeld niet 120 bezoekers van een boksgala die daarna nog wat willen drinken."
"Ik heb drie zaken, met personeel van verschillende afkomst. Het zou heel dom zijn als ik tegen hen zou zeggen: Je mag geen Turken of Marokkanen toelaten. Ik ga m'n vergunning niet op het spel zetten. Ik was er de avond van het incident niet bij. Ik kan me niet voorstellen dat mijn portiers zouden discrimineren. Als dat wel gebeurd is, keur ik dat af. " Zijn advocaat voegde daar aan toe dat het dan zou gaan om een eenmansactie, niet ondersteund door het deurbeleid van haar cliënt.

Portier veroordeeld, eigenaar vrijgesproken

De politierechter vindt op basis van verklaringen van het slachtoffer, zijn vriendin en de politiemensen bewezen dat de portier schuldig is. Hij legde hem een boete van 500 euro op, waarvan 200 euro voorwaardelijk, gelijk aan de eis van de officier van justitie.
De bareigenaar werd vrijgesproken, omdat er geen bewijs is dat het beleid is om mensen te weigeren op basis van hun afkomst.