Gelderse Vallei

Ooit dé plek voor gesprekken met Nazi's, nu voor schermtheater 'Visum Mundi'

De voormalige Aula van de Wageningen Universiteit is sinds kort een schermtheater
© Bewerkte foto van Visum Mundi en Oud Wageningen
WAGENINGEN - De voormalige Aula van de Wageningen Universiteit ademt historie en grandeur. Tussen 1935 en 2022 was dit gebouw dé plek waar tienduizenden studenten hun felbegeerde diploma of promotie ondertekenden. Maar in 1945 was het ook dé plek waar de geallieerden en Nazi's onderhandelden over voedseltransporten naar bezet Nederland. Sinds kort is de Aula getransformeerd tot schermtheater Visum Mundi.
"We zijn veel meer dan alleen een filmtheater waar op het grote scherm een film wordt vertoond", zo vertelt Tom de Bont. "Hier willen we jouw 'blik op de wereld' verbreden, en dat is precies de betekenis van de Latijnse uitdrukking 'Visum Mundi'. Via het oude podium van de Aula combineren we films op het scherm met poëzie, voordrachten en discussies."
In 2022 verhuisde de Universiteit haar academische ceremonies naar het Omnia-gebouw op de campus. De Aula met het karakteristieke houtenplafond in de grote zaal bleef verlaten achter. Wie nu door diezelfde zaal loopt ziet dat er een grondige metamorfose heeft plaatsgevonden.
Er is een een tribune gebouwd die is voorzien van ruim opgezette groene Engelse bioscoopbanken. Volgens De Bont zijn het de eerste duurzaam geproduceerde bioscoopbanken dankzij gerecycled hout en duurzaam schuim.

Duik in de geschiedenis

Bekijk onderstaande reportages over de bijzondere geschiedenis van de Aula. We spreken met Renata Michel, een van de pedellen van de Wageningen Universiteit. Gehuld in toga is zij al 18 jaar verantwoordelijk voor de academische ceremonies. Maar ook historicus Coen Pepplinkhuizen - zwager van Maarten van Rossem - komt aan het woord over de capitulatie. Want is die eigenlijk wel ondertekend op 5 mei 1945?
Historische Aula transformeert naar schermtheater Visum Mundi

Ondergrondse zalen

Het schermtheater heeft momenteel één scherm, maar het is volgens De Bont de bedoeling dat dit wordt uitgebreid tot vijf schermen. De vier nog te bouwen zalen komen ondergronds. "Dat duurt nog wel een aantal jaar en tot die tijd blijft ons andere Wageningse filmtheater Heerenstraattheater geopend."

Vrijheidskwartier

Schermtheater Visum Mundi is onderdeel van het recent opgerichte Wageningse Vrijheidskwartier. Het naastgelegen Prinses Irene Brigadeplein is nu nog een parkeerplaats, maar het is de bedoeling dat die straks ondergronds gaat.

Op het huidige plein komt een groen stadspark met buitentribune en een gelegenheids-buiten-filmscherm. Een deel van het plein zal Hotel de Wereld gebruiken om uit te breiden met ten minste twintig kamers.

Ook wordt de voormalige bibliotheek van de Aula verbouwd. Hier komen studio's voor young professionals.