Arnhem en omstreken

Moslims delen 400 gratis korans uit tijdens demonstratie Pegida: 'Liefde is sterker dan haat'

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap deelt korans uit in het centrum van Arnhem.
© ANP
ARNHEM - Aankomende zaterdag gaat Pegida-voorman Edwin Wagensveld opnieuw een poging doen een koran te verbranden in Arnhem. Tegelijkertijd delen Arnhemse Moslims gratis korans uit in het centrum om een vreedzaam tegengeluid te laten horen. 'Samen kunnen we laten zien dat liefde en begrip sterker zijn dan haat.'
"We willen mensen weghouden bij de demonstratie van de voorman van anti-Islambeweging Pegida. Hij komt naar Arnhem met een kleine groep en laat zich negatief uit over de Islam en krijgt veel media-aandacht. Als je niets met de Islam te maken hebt maar veel over Pegida hoort, kan ik me voorstellen dat je een negatief beeld van het geloof krijgt", vertelt Mustafa Akpinar van Stichting Islamitisch Centrum Arnhem-Zuid, die ook korans uit gaat delen.
"Je kunt het islamitisch geloof vergelijken met een voetbalclub. In een stadion zitten 20.000 mensen die met plezier naar de wedstrijd kijken. Vaak is er ook een 'harde kern', aanhangers die gaan relschoppen. Daardoor worden andere supporters ten onrechte in een negatief daglicht gesteld. Zo werkt dat ook met extremisten in het geloof. Wij willen een vreedzaam tegengeluid laten horen", vertelt hij.
Daarom verzamelt een tiental moslims van diverse islamitische stichtingen en moskeeën zich. Tegelijkertijd met het protest van Wagensveld delen ze zo'n vierhonderd korans uit. De boodschap die de moslims uitdelen naast het heilige boek? "Dat haat en geweld mogen nooit de overhand krijgen'.

600 politieagenten

Wagensveld mag demonstreren onder de Nelson Mandelabrug aan de kant van Arnhem-Zuid op zo'n kilometer afstand van de vreedzame tegenactie. Welgeteld zeshonderd agenten moeten de demonstratie, die om 14.00 uur staat gepland, beschermen.
Eerder deze week gaf de politie aan dat ze denkt dat de demonstratie veilig kan verlopen, legt Smeulders uit. "Dan is er dus geen reden voor ons om die te verbieden. De politie blijft de situatie natuurlijk wel monitoren en bereidt zich voor om de demonstratie zo goed mogelijk te beschermen."
Wagensveld zelf is er niet blij mee dat zijn voorgenomen demonstratie nu publiekelijk bekend is. Als het stil was gehouden, was het volgens hem prima mogelijk geweest zonder een hele grote politie-inzet. "Dan hadden we het met 30 of 40 agenten afgekund."
De korans worden zaterdag uitgedeeld van 13.00 uur tot en met 16.00 uur aan de Beekstraat 119 in de binnenstad van Arnhem.