Rivierengebied

Domme dief zette gestolen Romeins zwaard op Facebook

Domme dief zette gestolen Romeins zwaard op Facebook
© Omroep Gelderland
OMMEREN - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse musea, want daar kun je de geschiedenis nog echt aanraken. Ridder Bas ontdekte in het Streekmuseum Baron van Brakell een Romeins zwaard, dat er bijna niet meer was geweest.
In coronatijd werd er ingebroken in Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren. En de dief wist precies waar hij voor kwam, hij nam de twee topstukken van het museum mee. Een replica van een Romeinse goudschat én een echt Romeins zwaard.

Schatrijke bodem

De Ommerense grond is letterlijk schatrijk. Tussen 2012 en 2016 werden in een boomgaard tegenover het museum maar liefst 31 gouden Romeinse munten opgegraven. De originele munten gingen naar Museum Valkhof in Nijmegen en Streekmuseum Baron van Brakell kreeg een mooie replica van de muntschat om tentoon te stellen.
In een boomgaard werden 31 gouden Romeinse munten opgegraven
© Omroep Gelderland

Zwaard uit de tijd van Julius Caesar

In 2015 kwam bij een verbouwing van het streekmuseum nog een bijzondere vondst naar boven: een Romeins zwaard. Vinder Dirk van Ommeren had in eerste instantie geen idee dat hij een historisch wapen van tweeduizend jaar oud had opgegraven. Hij dacht dat het gewoon een stuk oud ijzer was. Maar zijn vriend Cees-Jan van de Pol zag meteen dat hij iets bijzonders in handen had.
Uit onderzoek bleek dat het zwaard stamt uit de periode van 150 tot 50 jaar voor Christus, de tijd van Julius Caesar dus. Het zwaard was op twee plekken geknakt en kromgebogen toen Van Ommeren het vond. Archeologen vermoeden dat het is gebruikt bij een rituele handeling en daarna achtergelaten in een geul die in de Romeinse tijd precies door de locatie van het museum liep.
Het zwaard werd gerestaureerd, geconserveerd en naar de plek gebracht waar het gevonden is en dus thuishoort, het museum. Daar kreeg het een mooi plekje in de vitrine, waar iedereen het kon bekijken.
Het zwaard was op twee plekken geknakt en kromgebogen
© Omroep Gelderland

Heel domme dief

Tot die kwade dag in coronatijd, toen het museum gesloten was en een inbreker kans zag om het zwaard en de gouden munten te stelen. Maar gelukkig was het een hele domme dief. De volgende dag zette hij zijn buit namelijk op een Facebookgroep voor amateurarcheologen. De politie werd ingeschakeld, de inbreker werd in zijn kraag gevat en het zwaard en de munten liggen weer op hun oude vertrouwde plekje in het museum.
De beveiliging is flink opgeschroefd en nu kan iedereen deze topstukken weer bewonderen in Streekmuseum Baron van Brakell.
Het Romeinse zwaard ligt gelukkig weer veilig in de vitrine van het museum:
Dief zet zwaard op Facebook

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op onze website vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.