Gelderse Vallei

Hoogleraar waarschuwt: 'Wees voorzichtig met eiwitpoeders'

Eiwitrepen en proteïneshakes in een schap in de supermarkt.
© ANP
WAGENINGEN - Loop een willekeurige supermarkt binnen en de kans is groot dat er een speciaal schap is voor eiwitpoeders en eiwitshakes. De legende gaat dat het wonderen doet voor spieropbouw en dat je je lichaam er een plezier mee doet, maar is dat ook zo? Slechts ten dele, weet hoogleraar Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit.
Eiwitpoeders kun je gebruiken om toe te voegen aan zuivelproducten als yoghurt, melk of kwark. Het is een manier om extra eiwitten binnen te krijgen. Krachtsporters gebruiken die graag, omdat de eiwitten ze helpen te herstellen na een forse inspanning. Daardoor kunnen ze weer sneller aan de slag in de sportschool.
Maar in het poeder zitten geen wonderstofjes. De inhoud bestaat voornamelijk uit wat er normaliter óók in 'gewoon' eten zit. "Fabrikanten hebben eiwit uit kaas en andere zuivelproducten gefilterd, of uit bonen of noten, en daar een poeder van gemaakt", legt Kampman uit.

'Ik ben geen fan'

De hoogleraar is geen fan van de inname van extra eiwitpoeder. "Als je eiwitpoeder neemt, krijg je echt alleen het eiwit binnen en niet al het andere goede dat ook in die oorspronkelijke producten zit. Het is een gemaakt product, met verschillende eiwitten en aminozuren. Het klinkt alsof je met zo'n poeder iets extra's toevoegt, maar ik kan het niet vaak genoeg herhalen: als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je echt voldoende eiwitten binnen. Dat geldt zelfs voor een fanatieke krachtsporter, al moet die wel extra kwark, yoghurt, melk, vis en tofu eten."
Een mens met een gemiddeld gewicht - 70 kilo - heeft in principe niet meer dan 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig, dus 58 gram. Die informatie deelt het Voedingscentrum ook aan het publiek. De meeste mensen komen aan 1,1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag, dus iets meer dan nodig.

Er zitten ook gezondheidsvoordelen aan de inname van extra eiwitten. Fanatieke krachtsporters die specifiek willen inzetten op het vergroten van hun spiermassa, krijgen van het Voedingscentrum het advies wat meer eiwit te nemen. In dat geval stijgt de aanbevolen hoeveelheid eiwit van 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht naar 1,2 tot zelfs 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

De extra inname zorgt er volgens speciale websites die zich richten op krachtsporters voor dat je meer lichaamsvet verliest, meer spieren opbouwt, sneller verzadigd bent, sterkere botten en een sterkere huid krijgt en je beter voelt. Wel wordt vaak aangeraden om naast eiwitten ook voldoende koolhydraten en (onverzadigde) vetten te gebruiken om energie uit te halen. Bijvoorbeeld door extra noten, pindakaas, eieren, vette vis en olijfolie te eten. De extra eiwitten helpen de sporters om hun spieren te laten groeien en sneller te herstellen.

Hoogleraar Kampman ziet desondanks niet de noodzaak van het nemen van extra eiwitpoeders. "Een fanatieke duursporter heeft misschien 1,4 gram per kilo lichaamsgewicht nodig. Nou: dan eet je wat meer producten die eiwitrijk zijn. Dan krijg je meteen al het andere goede binnen dat in die producten zit."

Voor wie op leeftijd is

Wie al op leeftijd is en spiermassa begint te verliezen, krijgt van voedingsdeskundigen niet meteen het advies eiwitshakes tot zich te nemen. "Als er echt niets anders kan, zou het een optie zijn", zegt Kampman voorzichtig. "Maar liever zou ik het eiwitpoeder over een bakje kwark strooien, dat is al beter. Wie een normaal eetpatroon heeft, hoeft geen extra eiwitpoeder te nemen."
"Ons lichaam kan er ook niks mee hè, met veel extra eiwitten. Het denkt: dit heb ik niet nodig, dus wordt het opgeslagen als vet. En daar wil je niet te veel van binnenkrijgen, dus wees er voorzichtig mee. Oh, en je kunt er een slechte adem van krijgen. En dat wil toch niemand? Haha."