Noord-Veluwe

Moeder (28) veroordeeld voor vastbinden en opsluiten zoon (11)

Ter illustratie: zoon (11) werd opgesloten en vastgebonden door zijn moeder
© pexels
WEZEP - Een 28-jarige vrouw uit Wezep is veroordeeld voor het ernstig mishandelen van haar 11-jarige zoontje. Ze krijgt een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ook moet ze de maximale werkstraf van 240 uur uitvoeren.
Toen het destijds 10-jarige jongetje eind 2022 in het ziekenhuis kwam, gingen alle alarmbellen bij de artsen daar af. Hij had ernstige brandwonden, drukplekken op de enkels en diepe snijwonden in zijn polsen. Volgens een forensisch arts zijn dat 'geen verwondingen die passen bij een ongeluk of kinderspel.'
De arts stelde vast dat de verwondingen moeten zijn toegebracht. Na ontslag uit het ziekenhuis is de zoon samen met zijn jongere broertje dan ook uit huis geplaatst. Uit onderzoek bleek dat het jongetje waarschijnlijk urenlang aan handen en voeten vastgebonden heeft gezeten met touw of 'ander meebuigend materiaal'.

Moeder ontkent verantwoordelijkheid

Dat wordt bevestigd door de verklaring van de zoon. In een studioverhoor bij de politie gaf hij aan dat zijn moeder hem voor langere periodes met een 'grijze pleister' aan het bed van zijn broertje vastbond. Toen hij weer door zijn moeder werd losgemaakt kon hij even niet lopen of zijn handen bewegen.
Maar de moeder zegt dat ze de verwondingen aan zijn polsen pas opmerkte toen zij zijn mouwen opstroopte nadat hij in de keuken per ongeluk heet water over zich heen kreeg. Ze zou eerst zelf geprobeerd hebben de wonden te behandelen, maar is vier dagen later toch naar de huisarts gegaan. Die stuurde haar gelijk door naar het ziekenhuis. De moeder ontkent het verhaal van haar zoon, maar kan geen verklaring geven waar de verwondingen dan wel vandaan zouden komen.

Studioverhoor beoordeeld

Omdat de verklaring van haar zoontje niet zou kloppen, heeft haar advocaat zijn verhoor bij de politie door meerdere deskundigen laten beoordelen. Volgens die deskundigen is het verhoor op de juiste manier afgenomen en kan er dus vanuit gegaan worden dat de jongen een geloofwaardige verklaring heeft afgelegd.
Daar is de rechtbank in zijn uitspraak dan ook vanuit gegaan. Die verklaring wordt namelijk ook nog eens ondersteund door verschillende bevindingen van de politie. Zo is duct tape, de 'grijze pleister', gevonden op het bed waaraan de zoon zegt vastgebonden te zijn geweest. Het dna van de moeder is vervolgens op de duct tape gevonden.

Uitspraak

De rechtbank heeft de moeder nu een een gevangenisstraf van tien maanden opgelegd, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ook moet zij 240 uur taakstraf uitvoeren. De jongen heeft geen contact meer met zijn moeder en wil dat ook niet. Namens hem is een vordering tot schadevergoeding ingediend. De rechtbank wijst die vordering toe, maar het bedrag van 10.000 euro moet opzijgezet worden op een aparte rekening tot hij 18 jaar is.