Liemers

Turkse politieke vluchteling krijgt na lange onzekerheid verblijfsvergunning

De Turkse man protesteerde afgelopen februari in Zevenaar bij het aanmeldcentrum.
© RTV Connect
ZEVENAAR - "Het eerste wat ik deed, was mijn vrouw bellen." Na weken van onzekerheid krijgt de Turkse politieke vluchteling, die afgelopen februari actievoerde bij de IND in Zevenaar, een verblijfsvergunning en mag hij zijn gezin verwelkomen.
Onur* is een politieke vluchteling uit het gebied in Turkije dat vorig jaar door hevige aardbevingen werd getroffen. Vanwege zijn politieke standpunten kan hij niet terug. De Turk heeft twee maanden vastgezeten en sloeg daarna op de vlucht. Daarvoor werkte hij voor de Turkse overheid.
Een asielzoeker hoort normaal gesproken binnen zes maanden van de IND of hij een verblijfsvergunning krijgt. De IND kan deze termijn verlengen tot maximaal vijftien maanden, bijvoorbeeld als er meer onderzoek nodig is. Maar Onur kreeg pas na 21 maanden het goede nieuws te horen. “Het eerste wat ik deed was mijn vrouw bellen. Zij was even blij als ik was. Het feit dat we elkaar weer gaan zien geeft ons veel hoop”, vertelt Onur tegen mediapartner RTV Connect.
Onur ging afgelopen februari in protest voor het aanmeldcentrum in Zevenaar, nadat hij na achttien maanden nog steeds niks te horen kreeg over zijn verblijfsvergunning. Het COA en IND lieten destijds tegen RTV Connect weten niet in te willen gaan op een individuele casus en dat het op dat moment erg druk was.
Bekijk hier de reportage die RTV Connect destijds maakte over de protestactie van Onur. Tekst gaat daaronder verder:
Na verblijf op de woonboten aan de Arnhemse Rijnkade, werd de man overgeplaatst naar een AZC in Wageningen. Nu is het afwachten op een BSN-nummer, én op gezinshereniging. “Mijn vrouw en zoon kunnen naar Nederland komen, maar ook dat proces duurt heel lang”, vertelt hij. Op de site van het IND valt te lezen dat zo'n proces twintig maanden kan duren.
Ondanks alles is Onur dankbaar. “Dit is een nieuw begin. De moeilijke dagen zijn voorbij en de goede dagen komen eraan. Mijn blijdschap is niet in woorden te omschrijven, want wat wij voelen is veel dieper dan dat."
*Onur is een gefingeerde naam, zijn echte naam is bekend bij de redactie van RTV Connect.